Ставка не лише на Будапешт: у Європі ще одна країна готова стати троянським конем Путіна

Влада Молдови могла б вплинути на політику ЄС щодо російських санкцій

Хвилюючий референдум у Молдові про членство в Євросоюзі опинився на межі провалу, проте більшість виборців з невеликою перевагою підтримала зміну до конституції. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише Newsweek.

Видання зазначає, хоча експерти назвали референдум "поразкою для Росії", але Кремль навряд чи припинить спроби використати свій вплив у Молдові як під час процесу вступу до ЄС, так і у разі успіху після нього.

"Уряди країн-членів ЄС з більш дружніми зв'язками з Кремлем, такі як Угорщина та Словаччина, намагалися перешкодити ухваленню рішень ЄС щодо російських санкцій та військової та фінансової підтримки України. Майбутній проросійський уряд Молдови, який стане повноправним членом ЄС, міг би разом зі своїми членами Європарламенту аналогічним чином спробувати вплинути на політику ЄС щодо російських санкцій, імпорту енергоносіїв та безпеки", - зазначив експерт консалтингової компанії з геополітичних та кіберрисків S-RM Джеремі Холт.

При цьому експерт наголошує, що одним із ключових питань, які ЄС захоче вирішити перед вступом Молдови, є проблема Придністров'я.

"Враховуючи зростання активних заходів Росії по всій Європі, ЄС, ймовірно, серйозно враховуватиме ризики безпеки в ході майбутнього процесу вступу, і питання статусу Придністров'я є значною перешкодою на переговорах про вступ", - сказав Холт.

Журналісти звертаю увагу на те, що не кожне "ні" на референдумі було результатом російського впливу, і не всі громадяни Молдови підтримують членство в ЄС. Проросійські ЗМІ, НУО та політичні групи, а також підприємства, що належать Росії, процвітають у Придністров'ї та Гагаузії.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи Путін досяг свого у Молдові: головні висновки з виборів.