Стало відомо, як позначився карантин на екології України

Експертка розповіла, чи мав позитивний вплив на екологію карантин в Україні

Карантин через коронавірус у світі місцями мав позитивний вплив на екологію. "Коментарі" вирішили дізнатися, як позначився локдаун на екології в Україні в цілому і в Києві зокрема.

Як розповіла виданню експертка з питань промислового забруднення з громадської організації "Екодія" Марина Ратушна, наразі важко оцінити як локдаун вплинув на якість повітря у 2021 році. Але карантин у 2020 році мав певний вплив, упевнена вона.

"За даними державної системи моніторингу якості повітря загальний рівень забруднення атмосферного повітря в містах України у першому півріччі 2020 році дещо знизився порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Подібну ситуацію ми можемо спостерігати за супутниковими даними щодо певного зниження концентрації оксиду вуглецю, діоксиду азоту і діоксиду сірки у промислових регіонах", - каже Ратушна.

Однак, за її словами, у Маріуполі, Кам’янському, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі та Києві рівень забруднення повітря залишався високим. Підприємства металургії та енергетики продовжували працювати.

"Локдаун проблему модернізації цих підприємств не вирішив, а навпаки, вони почали гнути лінію, що тепер їм треба більше часу на екомодернізацію саме через наслідки пандемії, - зазначила Ратушна. - Хоча існує ряд досліджень, які говорять про те, що забруднене повітря може підвищувати рівень смертності від Covid-19. Немає куди тягти час, треба модернізовуватися".

Також вона повідомила, що значний вплив у 2020 році на якість атмосферного повітря мали масштабні лісові пожежі. За офіційними даними, каже експертка, в 40 разів зросла кількість пожеж в екосистемах у порівнянні з 2019 роком. Загалом в Житомирській області, Чорнобильській зоні та на Луганщині пожежами пройдено майже 80 тис. гектарів лісу.

Що стосується столиці, то саме через лісові пожежі та пилову бурю у квітні 2020 року Київ опинився попереду всіх у світовому рейтингу міст з найбільш забрудненим повітрям.

Зараз у Києві традиційно фіксується перевищення у 3 рази діоксиду азоту, діоксиду сірки та оксиду вуглецю у 1,5 рази.

"До речі, за результатами нещодавного соціологічного дослідження про екологічні тренди, одна з основних проблем, яка турбує українців - це забруднення атмосферного повітря, - зауважила Ратушна. - Україна посідає 5 місце серед країн Європи за рівнем смертності від хвороб, спричинених забрудненням повітря. В основному це хвороби серцево-судинної системи та легенів".

Раніше портал "Коментарі" з’ясував, до яких екологічних проблем готуватися цього року українцям.