США в рази посилюють підтримку України: чому в нас повірили лише зараз – з чим це пов'язано

Захід починає розглядати війну в Україні ширше, ніж просто локальний конфлікт

Президент США Джо Байден оголосив про нові пакети допомоги Києву (військовий та фінансовий). Крім того, адміністрація США також, вслід за Європою, оголосила про заборону російським судам заходити в свої порти. Як оцінюєте ці рішення представників США? Що заважало зробити ці кроки раніше? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війну в нашій країні, російське відкрите вторгнення в Україну слід розглядати у ширшому контексті геополітичних трансформацій

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, рішення адміністрації Байдена про пряме виділення коштів в український бюджет у розмірі 500 млн доларів, а також за новим пакетом військової допомоги Києву на 800 млн доларів (згідно з даними видання Politico, туди включено 72 гаубиці калібру 155 мм і 144 тис снарядів до них, 72 тягачі для гаубиць, понад 120 безпілотників) – це реакція Білого дому на популярність підтримки України серед простих американців, які хочуть, щоб їхній уряд продемонстрував більше рішучості, більше солідарності з нашою країною.

"Якщо говорити про допомогу Україні, тут нюанс у тому, що багато в чому західні політики тут плетуться за громадською думкою у своїх країнах. Це стосується і Байдена, і багатьох європейських політиків, – зазначає експерт. – Не просто так український президент Володимир Зеленський під час своїх численних інтерв'ю, спілкувань, звернень, зустрічей – звертається не лише до керівників держав, а й до парламентів, всього народу. Намагається достукатися максимально широкої аудиторії".

За словами Олексія Якубіна, так сталося, що суспільство в тих же США, країнах ЄС більш солідарне з Україною, ніж західні політики. Останні часто не лише нерішучі щодо виділення більш потужної допомоги нашій країні, а й (принаймні деякі з них) все ще намагаються вести бізнес із Росією. І той факт, що колективний Захід не наважується вступити в прямий конфлікт із РФ, є зайвим підтвердженням цього.

"На мій погляд, війну в нашій країні, російське відкрите вторгнення в Україну слід розглядати у ширшому контексті геополітичних трансформацій. Захід, допомагаючи нам, але далеко не так сильно, як міг би, намагається через санкційну політику проти РФ показати Китаю, що буде з ним, якщо він намагатиметься вирішити силовими методами питання того ж Тайваню, – розмірковує політолог. – Ми дійсно бачимо якусь повільність Заходу в ракурсі російсько-українського конфлікту. По суті Україна воює сама. Так, нам пропонують деякі ресурси. Але вони дозволяють нам швидше активно оборонятися, аніж переходити у наступ, звільняючи свої території. І складається враження, що Захід так чинить, орієнтуючись на тривалу війну, що послаблює Росію. Проблема в тому, що ця війна йде на нашій землі. І наші люди гинуть щодня. І наші міста, та інфраструктура руйнуються цілодобово. На цьому, до речі, наголошує український президент, закликаючи Захід бути більш рішучим у наданні нам відповідних озброєнь та введенні справді "пекельних" санкцій проти країни-агресора".

Ненадання нам військової допомоги стало б пострілом собі в ногу з боку будь-якого лідера

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун вважає надання нової допомоги Україні з боку США показником, що позиції нашої країни на міжнародній арені посилюються.

"За останній місяць вони стали, мабуть, безпрецедентними за всі 30 років незалежності. І те, що президент Зеленський, виступаючи перед будь-якими парламентами, урядами, на зустрічах із будь-якими лідерами світу, зриває овації, що до Києва приїжджають керівники провідних країн світу, які не були тут десятиліттями – вказує на те, що Україна робить зараз історичний крок. І щодо реального здобуття незалежності. І щодо побудови якоїсь нової державності. І щодо закріплення за собою гідного місця на світовій арені", – наголошує політолог.

Він наголошує, що зараз Україна – це глобальний світовий тренд. І рівень підтримки нашої країни насамперед у демократичних державах перебуває на історичному максимумі.

"На цьому фоні не надання нам військової допомоги стало б пострілом у ногу з боку будь-якого лідера. І це чудово розуміє Байден. Особливо з огляду на те, що в США починається виборчий процес (восени там проміжні вибори до Конгресу), а рівень підтримки чинного голови Білого дому – на одному з найнижчих рівнів з початку його каденції. І треба якось реабілітуватися", – пояснює Максим Джигун.

Ще одна причина, за його словами, полягає в наступному: ми дійшли до тієї фази війни, коли важке, частково наступальне озброєння є критичним. І може бути застосоване на відносно невеликій ділянці фронту – на Донбасі – де намічається сильне зіткнення. Це, вважає експерт, розуміють на Заході загалом у США зокрема. І тому надають нам відповідну підтримку.

"Звичайно, поки кількість озброєння, що надається нам партнерами, – не достатня, щоб видавити росіян з української території. Але створено прецедент. Ми отримуємо зразки потужного, сучасного озброєння. І постачання явно продовжуватиметься", – прогнозує політолог.

На його думку, у перший місяць війни нам досить обережно постачали зброю ті самі американці, британці, представники Євросоюзу. Вони спостерігали, наскільки ефективно українська армія використовує все це.

"Побачивши, що ефективність – неймовірно висока, що відсоток влучень із тих самих "Стінгерів" та "Джавелінів" б'є рекорди, що зброя не стає частиною якихось корупційних схем – нам почали постачати більше озброєння. І найпотужніші його зразки. Рівень довіри та поваги до України зростає з кожним днем. Відповідно, зростає і підтримка нашої країни, яка захищає зараз не лише себе, а й усю Європу", – резюмує Максим Джигун.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Пентагоні повідомили, що за кількістю танків Україна вже перевершує Росію на фронті.