США стали найбільшим покупцем нафтопродуктів із Індії: чому від цього виграла Росія

За інформацією CNN, США закупили індійські нафтопродукти з російської сировини на 1,3 млрд. доларів

США наростили обсяги закупівлі нафтопродуктів з Індії, вироблених із російської нафти після запровадження цінової стелі. У період із грудня 2022 року до кінця 2023 року Вашингтон закупив на 1,3 млрд доларів. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє телеканал "CNN".

Зазначається, що загалом країна-агресор отримала рекордні 37 млрд доларів від продажів сирої нафти до Індії минулого року. Частина сирої нафти переробляється на нафтопродукти на нафтопереробних заводах на західному узбережжі Індії, а потім експортується до США та інших країн, які схвалили санкції щодо російської нафти.

За оцінками Центру досліджень в галузі енергетики та чистого повітря (CREA), у 2023 році країнами, які також застосовують санкції проти Росії, було імпортовано нафтопродуктів, вироблених з російської нафти, на суму 9,1 млрд доларів, що на 44% більше, ніж роком раніше.

Продукти, перероблені за межами Росії, не підпадають під санкції, критики називають цей недогляд "лазівкою на НПЗ".

У матеріалі йдеться, що Москва знайшла спосіб збагатитися за рахунок цього процесу переробки та експорту. Один з індійських нафтопереробних заводів і портів, що приймають російську нафту, знаходиться у Вадинарі і управляється компанією Nayara Energy, 49,1% якої належить російському державному нафтовому гіганту "Роснефть". За оцінками CREA, в 2023 році США імпортували нафтопродуктів, перероблених на Вадинарі, на суму 63 млн доларів, і близько половини нафти, що використовується на заводі, була російською. Все це абсолютно відкрито.

У звіті організації йдеться, що експорт із Вадинара "призводить до значних податкових надходжень для Кремля у вигляді оподаткування експортованої російської сирої нафти", а також за рахунок прибутків, отриманих "Роснефтью" від переробки та перепродажу західним супротивникам Москви.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому санкції проти РФ не зупиняють війну: що відбувається навколо нового пакету санкцій.