Справа про ПВК Семенченка-Шевченка: необхідність чи піар влади

Розслідування може бути показною демонстрацією «наведення порядку» владою, припускають експерти

Експерти Організації об'єднаних націй днями висловили стурбованість через повідомлення про злочини російських найманців ПВК Вагнера в Центральноафриканській Республіці. В Україні ж тема ПВК зараз актуальна в ракурсі затримання представниками СБУ екс-нардепа Семена Семенченка і "позаштатного агента НАБУ" Євгена Шевченка. "Коментарі" відстежують цю тему і знову звернулися за думкою експертів. Фахівці спробували пояснити, що насправді стоїть за справою ПВК — піар влади чи назріла необхідність.

Показове покарання

Генерал армії України, екс-глава зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що останні дії влади, в тому числі "справа про ПВК Семенченка-Шевченка" виглядають як тривала піар-акція.

"Прийнято низку кон'юнктурних рішень на рівні керівництва країни, РНБО. Частина явно не в їх компетенції. Тому що є законодавчий рівень, Кримінальний кодекс, суди. А у нас — оголошують з помпою про якісь санкції, якісь справи. Але немає кримінальних проваджень, немає судових розглядів. Щонайменше, по тому ж Медведчуку, по Порошенку, — зазначає Микола Маломуж. — Що стосується ситуації із т.зв. ПВК Семенченка-Шевченка, то так, пройшли суди, були арешти, деякі фігуранти вже вийшли під заставу. Але тут треба розуміти, що про цю структуру напіввійськового характеру відомо давно. Семенченко не особливо приховував це. Декларував, правда, винятково з патріотичних позицій. Мовляв, це буде наша своєрідна відповідь для протидії "вагнерівцям" за кордоном. Фахівці на випадок ескалації з РФ. Загалом, активно експлуатував тему в політиці, патріотичному форматі. Але все має відбуватися в рамках закону. Мати легальний статус. І служити подібні структури повинні інтересам України, а не тих чи інших зацікавленим приватним особам".

На думку генерала, на території України не повинно бути такого типу формувань. Або слід прописати все на законодавчому рівні.

"Поки ж всі подібні ПВК, Праві сектори, нацдружини діють фактично поза правовим полем. Так, багато хто придбав, приховав зброю під час бойових дій на сході України. І влада (і при Порошенку, і при Зеленському) якийсь час закривала на це очі. Після Майдану, після початку відкритої російської агресії, на хвилі патріотизму багато хто йшов добровільно захищати нашу державу. Але зараз ЗСУ зміцніли. У "добробатах" немає необхідності. Тому слід здати зброю, зареєструвати ті чи інші структури, відповідно до закону", — зазначає Микола Маломуж.

Він вважає, що раніше цього не робили, тому що такі "армії" були зручні окремим політикам, силовикам, олігархам. Тепер, схоже, вирішили навести порядок. А для початку — когось показово покарати.

"Семенченко якраз виявився зручним для подібної "демонстрації". Тим більше, що все робиться з натяком на зв'язку між ним і певним олігархом (експерти вважають, що мова йде про Ігоря Коломойського — ред.). Посил — добровільна здача зброї, легалізація. А якщо ні — влада через силовиків і спецслужби діятиме відповідно. При цьому важливо не перейти межу, — акцентує генерал. — Багато тих, хто перебуває в подібних структурах, захищали нашу країну. Діяти слід акуратно, лояльно. Ми живемо в форматі гібридної війни — не можна підривати позицію патріотично налаштованого суспільства, а також давати привід росіянам для розкрутки таких контраверсійних тем".

Тема ПВК може бути пов'язана з відкриттям ринку землі в Україні

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що ситуація з ПВК Семенченка-Шевченка — це розчищення поля для новонароджених ПВК на підставі законопроекту, який незабаром може прийняти Верховна Рада.

"Це була ініціатива президента Зеленського — проект закону про створення ПВК в Україні. Не здивуюся, що його приймуть в ході позачергового засідання ВР. До 1 липня, коли відкривається ринок землі, залишилося небагато. А тим, хто почне скуповувати українську землю, потрібні будуть легальні збройні організації, які будуть захищати їх придбання", — пояснює Олег Жданов.

Він звертає увагу на фразу Зеленського, коли той пояснював важливість розробки законопроекту про ПВК.

"Президент тоді відзначив, що є інші подібні проекти закону про приватні армії, які не зареєстровані в парламенті. В одному з них, за словами Зеленського, не передбачено жодних обмежень. Дослівно: "Це законопроект про те, щоб та чи інша бізнес-група могла офіційно зробити для себе приватну армію. А це дуже небезпечно". Ну, а президентський проект, треба думати, випишуть так, щоб з'явилися нові правила гри, — зазначає військовий експерт. — Куди та приватна армія, яку приписують Коломойському (ПВК Семенченка-Шевченка), мабуть, не вписується. Тому її вирішили нейтралізувати, показати на цьому прикладі — хто не з нами, той проти нас".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що співробітники СБУ затримали ще одного підозрюваного у справі про ПВК "Семенченко-Шевченко".

Також на порталі знайдеться інформація про те, яким чином до обговорюваної ПВК причетне Національне антикорупційне бюро. Докладне пояснення експертів — у нашому матеріалі.