Спостерігачі ОБСЄ масово йдуть у відпустку : хто відстежуватиме загострення ескалації на Донбасі

Загострення ескалації на Донбасі відстежуватимуть представники країн СНД та Росії

Керівники, що очолюють Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в нашій країні, відправили у відпустку всіх працівників місії через військово-політичну ситуацію в нашій країні. Спеціальний лист про цю вказівку був розповсюджений ще 13 лютого. Про це інформує Радіо Свобода.

За оприлюдненою інформацією, її представникам медіа надали співробітники одного з вітчизняних розвідувальних органів України, понад 60% представників країн Заходу та майже половина українських фахівців використали таку можливість.

.

Разом з тим, переважна більшість іноземних міжнародних спостерігачів, крім громадян Росії та держав СНД, мають застереження на евакуацію, які отримали від дипломатичних установ. Зараз головними представниками СММ ОБСЄ в нашій країні є понад 90 спостерігачів з РФ та держав СНД.

В представництві Місії, куди журналісти Свободи звернулися щодо офіційного коментаря, не спростовували й не підтвердили це повідомлення. Порекомендували ознайомитися з повідомленням для представників ЗМІ від 13 лютого. В документі йде мова про те, що представники окремих держав-учасниць ОБСЄ прийняли рішення, що їхнім громадянам, відряджені на службу в Спеціальну моніторингову місію, потрібно залишитись на українській території ще декілька днів.

Разом з тим, Володимир Зеленський звертався до співробітників моніторингової місії ОБСЄ та представників дипломатичного корпусу, щоб вони залишились в нашій країні й реєстрували обстріли найманців на території Донецького регіону.

Важливо, що віце-прем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголосила, що нашій країні потрібно більшу кількість незалежних спостерігачів, які б проводили верифікацію. Тому що Росія користується так званими інформаційними вкидами, намагаючись виправдати власну агресію застосуванням агресії зі сторони України.

Вона повідомила, що Україна надіється, що в суботу, 19 лютого, пройде зустріч представників Тристоронньої контактної групи.

Нагадаємо, що сайт "Коментарі" інформував про те, що Коли може закінчитися місія ОБСЄ на російсько-українському кордоні.