Скільки українців втратили роботу через війну: дослідження

Українці розповіли, як оцінюють своє майнове становище після станом на середину березня

19 березня 2022 року група РЕЙТИНГ провела соціальне дослідження "Шосте загальнонаціональне опитування: адаптація українців до умов війни". Під час опитування респонденти відповіли на запитання про матеріальний стан та зайнятість.

Дослідження показує, яке наразі економічне становище населення. За даними опитування, не всі ті громадяни, що мали роботу до війни наразі продовжили працювати. З них лише 22% залишилися працювати в звичному режимі, 21% повідомили, що працюють частково або віддалено, 2% знайшли нову роботу й 53% втратили свої робочі місця.

Найбільше тих, хто залишився без роботи в східних областях (74%), по 56% в центральних та південних, 49% - в західних. За віковою градацією - безробітних найбільше в категорії 18-35 років (60%) та 36-50 (58%).

Опитувані відповіли, що в більшості погіршився матеріальний стан за місяць активних бойових дій на території держави. Про це заявили 80% респондентів, 18% повідомили, що їх стан не змінився, покращився у 1%. За регіонами ситуація наступна: найбільше постраждали від війни східні регіони (93%), південні (80%), в центральних про погіршення економічного становища внаслідок війни повідомили 76% опитаних, в західних - 77%. Серед пенсіонерів чверть опитаних заявила, що їх становище не змінилось.

40% респондентів відповіли, що їх заощаджень вистачить лише на місяць; 25% - залишилося майже на два місяці; в 15% - до півроку.. За віковим розподілом, про те, що мають достатньо заощаджень наголосили опитані віком 18-35 років. Найменш захищеною залишається вікова категорія віком від 51 року.

Вибіркова сукупність становить 1000 респондентів з усіх регіонів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 становить не більше 3,1%.

Як повідомляв портал, експерти пояснили, які важливі рішення має ухвалити українська влада.