Скільки українців підтримує статус російської мови, як другої державної

Більшість українців вважає, що російську мову потрібно усунути з офіційно спілкування по всій території України та не надавати їй статус другої державної.

Починаючи з 1997 року в Україні постійно зменшується частка тих, хто вважає, що російську мову потрібно зробити другою державною в країні. У 2024 році спостерігається найнижчий показник – 3% підтримки за російську, як другу державну. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на дослідження КМІС.

Згідно з опитуванням КМІС у 2024 році більшість українців – 66% вважають, що російську мову необхідно усунути з офіційного спілкування по всій території України. Ще 24% вважають, що російська мова може отримати статус другої офіційної лише в тих регіонах, де більшість населення підтримає таку ініціативу. Лише 3% українців підтримали ідею про надання російській мові статусу другої державної.

Тенденція до зниження ідеї щодо надання статусу спостерігається починаючи з 1997 року. Тоді ідею надати російській мові статус другої офіційної підтримали 39%. У 2012 році цей показник знизився до 28%. У 2015 за статус російської, як другої офіційної погоджувались 19%, а у 2024 році цей показник впав до 3%.

Яким має бути статус російської мови в Україні. Опитування КМІС

У порівнянні з попередніми роками найбільше зміни зазнали південні та східні області України. У 2013 та 2015 роках у цих областях усунення російської мови з офіційного спілкування підтримувало 2-13% населення, тоді як у 2024 - 40-54% українців.

Раніше портал ""Коментарі" повідомляв, що в Україні досі навчають російською мовою в школах. Відомо, де та скільки учнів.

Також "Коментарі" писали, що опитування КМІС показало, як українці ставляться до російськомовних співгромадян.