Скільки коштуватиме мобілізація для бюджету: відповідь глави Мінфіну

Сергій Марченко поки що не бачить необхідності перегляду держбюджету на 2024 рік через заплановану мобілізацію

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що на сьогоднішній день не може спрогнозувати вартість додаткової мобілізації для бюджету на 2024 рік. Міністр пояснив, що в нього поки що недостатньо для цього інформації. Як передає портал "Коментарі", свої думки Марченко озвучив в інтерв'ю "Forbes".

Глава української держави Володимир Зеленський на прес-конференції 19 грудня назвав суму 500 млрд грн, але, за словами Марченка, це спрощений підхід, який базується на поточній кількості війська (понад 1 млн осіб) та розмірі фонду грошового забезпечення (1 трлн грн).

"Але банальне додавання тут не працює. Виникають питання: які підрозділи ми забезпечуємо, чому, ми фінансуємо за фактичною чисельністю чи плановою, вони забезпечені рештою, або ці додаткові 500 000 – це, щоб замістити існуючі підрозділи або для створення нових? Відповіді на цих питань у мене немає", – сказав Сергій Марченко.

За один день збільшити армію на 500 000 осіб неможливо, наголосив міністр, тому очевидно, що це збільшення буде розтягнуте у часі.

"Враховуючи, як складається ситуація, на перший квартал додаткової потреби не буде. Як далі розвиватиметься ситуація, буде видно від того, як буде забезпечено мобілізацію. Тому що навіть теоретично мобілізувати 500 000 осіб – це дуже, дуже серйозний виклик", – підсумував міністр.

Читайте також на порталі "Коментарі" - під час спілкування з представниками мес-медіа головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що було проведено змістовний аналіз тих проблем, які були у 2022 та 2023 роках. Здебільшого з них знайдено вихід. Саме тому їхнє повторення не повинно перейти на 2024 рік. Українська армія зробить правильні висновки, щоб не повторювати проблем, які були раніше.