Скандал довкола відбудови "Охматдиту": на який крок змусили піти МОЗ

Ляшко після скандалу пообіцяв, що буде проведено тендер, а кожен крок із грошима контролюватиме наглядова рада

Після скандалу довкола відбудови дитячої лікарні "Охматдит", яка постраждала від російського ракетного удару, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на прес-конференції повідомив, що на відновлення медичної установи було зібрано 1 мільярд 110 мільйонів гривень.

Зокрема, за його словами, 312 млн гривень надійшли на благодійний рахунок лікарні; 378 млн гривень на рахунок благодійного фонду "Охматдит" ще 320 млн гривень надійшло через платформу UNITED24 і 100 млн гривень були виділені урядом із резервного фонду.

Ляшко відзначив, що для аналізу витрат було проведено дефектний акт – щоб зрозуміти, яка сума потрібна для невідкладних робіт по заміні вікон і будівельних роботах. За його словами, благодійний фонд "Охматдит" разом із МОЗ та керівництвом лікарні вирішили провести тендерну процедуру, щоб визначити виконавця робіт з першого дефектного акту.

При цьому очільник МОЗ запевняє, що не було підписано жодного договору, розглядалися тільки певні компанії.

"Жодного документу ніхто не підписував ні зі сторони фонду, ні зі сторони Охматдиту, ні зі сторони міністерства охорони здоров'я", – заявив Ляшко.

Окрім того, Ляшко заявив, що протягом 7-16 днів буде проведено відповідний тендер. Міністр пообіцяв, що кожен крок з грошима та рішеннями буде контролюватись наглядовою радою. До цієї ради увійдуть шість найбільших благодійників, які перерахували найбільшу суму коштів на відповідні рахунки; представник МОЗ та представник "Охматдиту".

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що довкола відбудови дитячої лікарні виник скандал через вибір БО "Благодійний фонд "Охматдит" переможця тендеру на ремонт корпусу лікарні, пошкодженого внаслідок удару РФ. Обрана компанія виявилася маловідомою, а запропоновані нею ціни на ремонт були одними з найдорожчих. В "Охматдиті" пояснили, що проведений конкурсний відбір не є тендером в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі", а є приватним конкурсом, організованим для відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами. Причини ігнорування дешевших пропозицій не були надані.