Шмигаль повідомив, наскільки Україна готова до опалювального сезону

Україна готується до третього опалювального сезону під час війни

Сьогодні уряд розпочав чергове засідання з ключової теми — підготовки до опалювального сезону. Це вже третій осінньо-зимовий період, який країна зустрічає в умовах повномасштабної війни. Уряд, обласні військові адміністрації та місцеві органи влади діють у трьох основних напрямках. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Уряду.

Перший напрямок — готовність інфраструктури

На сьогодні понад 99% житлових будинків уже підготовлено до зими. Школи, дитячі садки та лікарні також на порозі повної готовності. Зараз на етапі готовності знаходяться понад 18 тисяч котелень та 4,8 тисячі центральних теплових пунктів.

Другий напрямок — накопичення ресурсів

В українських газосховищах накопичено 12,2 мільярда кубометрів газу та 3,1 мільйона тонн вугілля, що є достатнім для проходження зимового періоду. Усі дев'ять підконтрольних Україні енергоблоків АЕС працюють, забезпечуючи основну генерацію електроенергії.

Третій напрямок — децентралізована генерація

Уряд запровадив програми енергетичної стійкості: кредити для громадян, ОСББ, малого бізнесу та комунальних підприємств на придбання генераторів та когенераційних установок. На сьогодні вже діє 182 когенераційні установки, а ще 83 працюють. До кінця року їх кількість значно збільшиться. Особливу увагу приділяють прифронтовим регіонам, які постраждали від атак на ТЕС та ТЕЦ.

Міжнародна підтримка та соціальні виплати

Україна отримала потужну допомогу від міжнародних партнерів, зокрема, 700 млн євро на підтримку енергетичного сектору. Також ведуться переговори щодо збільшення лімітів на імпорт електроенергії з ЄС.

На соціальному рівні держава підтримує 2,8 мільйона родин, які отримують субсидії та пільги. За 9 місяців виплачено 28,2 мільярда гривень, і така підтримка триватиме.

Нагадаємо, в Україні активно триває найбільша ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури з моменту проголошення незалежності. Її основна мета — забезпечити стабільну роботу енергосистеми перед настанням опалювального сезону.