Сейсмолог розповів, чому в Україні стало більше землетрусів

Фахівець розповів про землетруси в Україні

Те, що плити земної кори в межах нашої держави часто трясе – це звична річ. Про це мало відоме сейсмологічне явище проінформував журналіста УНІАН науковець, сейсмолог Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С. І. Суботіна Національної академії наук України Сергій Вербицький.

За словами науковця відділу сейсмічності, те, що відбуваються землетруси – це звичне явище. Вони по активності теж різняться, є більшої і меншої сили. А відбуваються вони частіше в одних регіонах світу, ніж в інших, з тої причини, що постійно перебувають в русі плити земної кори. Де вони дуже активні, землю трясе часто і дуже потужно.

Сергій Вербицький зауважив, що земні поштовхи на території нашої країни відбуваються часто і досить великої сили. Ми просто це не відчуваємо з тої причини, що ці сейсмологічні явища, хоч і мають певну силу потужності, але поверхневі, приміром, 10 км і більше, то й розходяться вони недалеко.

За словами фахівця наукової установи геофізики, якщо це сейсмологічне явище несильної потужності відбулось в районі, де мешкає небагато людей, і мало споруд, то цього і ніхто не помітить.

Він навів приклад сейсмологічної активності регіону. Це територія поблизу Новодністровська на Буковині, де є розломні зони. Про те, що їх труснуло вчергове, знають лише працівники гідростанцій, звичайні буковинці про це і не здогадуються.

Представник Національної академії наук України підсумував, що сильні сейсмологічні поштовхи земної кори в нашій країні мали місце в 1977, 1981 роках.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те що Україну сколихнув землетрус магнітудою 4,3 бала.