Що в Україні зроблять із закритими резиденціями колишніх чиновників

Території, які тривалий час були недоступними для громадян України, перетворять у туристичні об'єкти

В Офісі Президента (ОП) України хочуть відкрити доступ до резиденцій колишніх чиновників. Про це розповів під час всеукраїнського форуму "Україна 30. Економіка без олігархів" заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Він зазначив, що такі резиденції є державною власністю, але належать до тих об'єктів, які не можна виставляти на приватизацію. Тому території, які завжди вважалися закритими і використовувалися чиновниками для своїх особистих потреб, перетворять у туристичні "магніти", де зможуть відпочивати громадяни України. Серед таких об'єктів - півострів Бірючий, лісовий комплекс "Залісся" та Конча Заспа.

За словами Кирила Тимошенка, півострів Бірючий, який довго служив літньою резиденцією для влади, тепер повністю відкритий для українців. Там облаштований еко-парк на березі моря. Зараз на півострові почали відновлювати інфраструктуру. Планується будівництво маленьких будиночків для відпочинку, басейнів і створення туристичних маршрутів.

Наступний об'єкт, який завжди вважався закритою територією і був резиденцією радянських чиновників, - лісовий комплекс "Залісся". Туди ніколи не пускали звичайних українців.

Заступник керівника ОП розповів, що тепер ця територія доступна для відвідування. Будь-який бажаючий може придбати квиток, приїхати в лісовий комплекс, погуляти по його території, відпочити або покататися на велосипеді.

Нині триває трансформація "Залісся" у національний природний парк. Також розробляється проєктно-кошторисна документація, щоб у найближчому майбутньому побудувати там готель та інші об'єкти для відпочинку.

Конча Заспу, де роками проживали чиновники, теж планують перетворити в туристичну зону. Кирило Тимошенко пояснив, що ця територія є володінням держави, проте деякі чиновники укладали сумнівні договори і будували там будинки для себе. Але вже найближчим часом українці зможуть вільно відвідувати Конча Заспу, гуляти і відпочивати там.

Під час свого виступу чиновник також анонсував відкриття унікального спортивного кластера на території ВДНГ у Києві, який українці зможуть побачити 24 серпня.

Раніше видання "Коментарі" писало про те, що резиденцію президента-втікача Віктора Януковича, яку називають Хонка-2, передали в управління мережі готелів "7 днів". Тепер великий готельно-ресторанний комплекс із пірсом і басейном буде приносити прибуток країні.