Що українці думають про домашнє насильство та Стамбульську конвенцію

Як українці ставляться до Стамбульської конвенції

Українців опитали, що вони думають про Стамбульську конвенцію, яку буде ратифіковано після ухвали парламентом в червні. Опитування провели соціологи компанії Оперативна соціологія, дослідили думку 1000 осіб з різних регіонів.

Під час опитування респондентам задавали питання: "Чи були ви жертвою, свідком домашнього насильства?" Схвально відповіли 22,9% опитаних, заперечили - 71,6%. Найбільше відповідей "Так" серед громадян в центрі та на заході - 28,2% та 26,7%, на сході - 23,2%, на півночі - 17,9%, на півдні - 16,3%. В розрізі гендеру, то більше відповідей "Так" серед жінок - 26,4%, менше - серед чоловіків - 18,7%.

З опитаних 34,6% відповіли, що нічого не знають про Стамбульську конвенцію. Головні тези в ЗМІ прочитали - 28,6%. Повний текст читали лише 3,6%. Результати опитування свідчать, що серед чоловіків більше тих, хто зацікавився та ознайомився з тезами чи текстом конвенції.

В той же час, 45,3% респондентів вказали, що схвалюють її ратифікацію, не підтримують - 5,6% опитаних, не визначилися - 46,6%. Підтримують ратифікацію конвенції 40,9% опитаних жінок та 45,4% чоловіків; не згодні з ратифікацією - 4,6% чоловіків та 3,5% жінок.

У віковому розрізі найбільш схвально ставляться до ратифікації Стамбульської конвенції - молоді люди віком від 18 до 25 років - 54,9% та громадяни пенсійного віку - 47,2%. Найменші показники з позитивними відповідями в громадян віком від 35 до 49 років.

Також під час опитування респондентів просили визначити, що на їх думку є головною метою Стамбульської конвенції. Захист жінок та ліквідацію домашнього насильства назвали метою конвенції 44,1% опитаних. Ліквідацію дискримінації стосовно жінок та заохочення рівності між жінками та чоловіками - обрали 34,2%.

Захист прав гендерно невизначених осіб в публічному житті як мету конвенції обрали 13,7%. Заохочення рівності між гомо те гетеросексуальним парами та подальше сприяння легалізації одностатевих шлюбів обрали 10,8%. Не визначилися - 30,9%.

В той же час 13,8% опитаних скоріше згодні, що Стамбульська конвенція дискредитує чоловіків та робить їх односторонньо відповідальними за вчинення домашнього насильства, та ще 5,7% повністю погоджуються з цим твердженням, не згодні - 22,7% респондентів.

З твердженням, що конвенція веде до руйнування традиційної сім'ї погодилися 5,4% опитаних - відповіли "скоріше згоден", та 4,5% - "повністю згоден". Категорично відкидають це - 35,1%. Повністю згодні з тим, що діти, які жили в сім'ях з насильством, потребують захисту та підтримки - 62,6%. Погоджуються з тим, що релігія, традиції можуть бути виправданням насильства - 4,8%, та ще 2% повністю згодні з цим, не погоджуються - 70,7%.

Як написав депутат Ярослав Железняк, не віддали жодного голосу "за" ратифікацію конвенції депутати "Батьківщини", від "Слуги народу" — 193 голоси, від ЄС — 9, від Платформи за життя та мир — 15 (колишня ОПЗЖ), від фракції "За майбутнє" — 2 голоси, від партії "Голос" — 10, від "Довіри" — 13, "Відновлення України" — 12 голосів та п'ять від позафракційних депутатів.