Що стоїть за переговорами Лукашенка та Сі Цзіньпіна: чому саме зараз відбулася зустріч

Китай продовжує посилювати свій вплив

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко відвідав Китай для переговорів з главою КНР Сі Цзіньпіном. Незважаючи на те, що в Білорусі, всупереч побажанням КНР, розмістили російське ядерне озброєння, чим Лукашенко нещодавно вихвалявся в черговий раз, йому влаштували теплий прийом у Китаї. Сі нібито навіть захопився тим, як Білорусі "вдалося подолати вплив різних негативних факторів, зберегти соціальну гармонію та стабільність, здійснити економічне відновлення та зростання", а також говорив про готовність "разом із білоруськими партнерами зміцнювати стратегічну взаємодію в ім'я створення спільноти єдиної долі людства". Що означає таке китайсько-білоруське зближення? До чого воно може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Не варто очікувати якихось суттєвих результатів подібних візитів

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський розмірковує так:

"Немає нічого дивного в тому, що Китай посилює свій вплив. Для Лукашенка, який нині став політиком-ізгоєм і не має особливого вибору в рамках міжнародних активностей, візити такого рівня – це насамперед спосіб хоч якось підтвердити свою легітимність і показати власному народу, що з ним ще рахуються на світовій арені".

Для Китаю, своєю чергою, пояснює експерт, подібні контакти необхідні, щоб мати прямий вплив на державу, яке територіально розташована у Європі (тим самим прибравши посередника – Росію – з цієї схеми).

"Я не очікував би якихось суттєвих результатів подібних візитів, – каже Денис Гороховський. – У кращому разі, Китай збільшить обсяги постачання автомобілів та техніки в РБ, яку маркуватимуть уже в Білорусі та видаватиму за власні ноу-хау, як це вже бувало раніше".

Лукашенка викликали "на килим" та відчитали

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що насправді Лукашенко приїжджав скоріше на "порку". Тому що зірвав усі контракти з виробництва, які на нього навісили Путін та Сі.

"Отже Лукашенко буквально навколішки просив, щоб його не зміщували", – упевнений експерт.

На його думку, приїзд Лукашенка до КНР – це критичний сигнал невиконання офіційним Мінськом взятих на себе зобов'язань.

"Його викликали "на килим" та відчитали. Ну, а у ЗМІ, зрозуміло, дали зовсім іншу картинку", – констатує Микола Давидюк.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що може зламати перебіг війни в Україні: про що говорять прогнози.