СБУ vs Семенченко і Шевченко: що за ПВК знайшли в Україні та до чого це може привести

Експерти пояснили ситуацію

Служба безпеки України викрила та припинила діяльність не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування, так званої "приватної військової компанії". За даними прес-служби СБУ, до її складу входили колишній народний депутат України Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий широкій публіці, як "позаштатний агент НАБУ". "Коментарі" дізналися в експертів, чому все розкрилося саме зараз і які можуть бути наслідки.

"Ми засуджуємо російську ПВК Вагнера, а у нас у самих, виявляється, діяла подібна структура"

Народний депутат України VIII скликання, співзасновник БФ "Допомога батальйону "Донбас" Наталія Веселова запевняє: "Про те, що така ПВК була створена, стало відомо ще у 2018 році. Напевно, знала про це СБУ. Але тоді ніяких дій не робила".

На її думку, те, що взялися за Семенченка і Шевченка зараз, можливо, пов'язано з тим, що США ввели санкції проти Коломойського і взагалі активізували діяльність у викоріненні багатьох згубних явищ в Україні. Якусь активність демонструють і наша влада.

"Важливо розуміти, що ПВК була створена на гроші Коломойського, зареєстрована в США (Donbas Battalion Corp) і виконувала, перш за все, завдання, "нарізані" Коломойським. Вони виходили під НБУ, коли йшли суди по ПриватБанку, охороняли стратегічне енергетичне підприємство "Центренерго", коли їм заправляли люди Коломойського, - розповідає Наталя Веселова. - По суті, ця була мережа охоронних агентств, "заточених" під "хотілки" замовників. І мені дуже боляче, що для назви використовували найменування добровольчого батальйону "Донбас". Структуру, яка захищала територіальну цілісність України, перетворили в комерційну структуру. Використовуючи шеврон з соколом, заробляли брудні гроші. Шкода тих ветеранів, колишніх військовослужбовців, які не змогли застосувати свої здібності в мирному житті та пішли працювати в цю ПВК".

Наталія Веселова зазначає, що недавно перестав функціонувати сайт компанії Donbas Battalion Corp. Але скріни залишилися. Згідно з ними, видно, що ПВК позиціонувала готовність надавати послуги у всіх гарячих точках світу.

"Ми засуджуємо російську ПВК Вагнера, а у нас у самих, виявляється, діяла подібна структура, - каже екс-нардеп. - Сподіваюся, і Семен Семенченко, і Євген Шевченко, який називає себе "таємним агентом НАБУ" (і яка здійснювала, за його словами, поставки зброї, в тому числі з РФ, продаючи його через Укроборонпром), понесуть заслужене покарання".

"Статті" про створення ПВК "в кодексі немає"

У експерта Міжнародного інституту демократій, екс-командира 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикого ця новина викликає дуже багато питань.

"Чи реально була ПВК? З повідомлення не слідує, чим діяльність описаних СБУ "охоронних структур" Семенченка-Шевченка відрізняється від діяльності будь-якої іншої приватної охоронної фірми. А приватна охорона в Україні діє цілком легально, і поки не надано доказів що саме ці неназвані компанії чимось принципово відрізнялися. Про роботу за кордоном - а з якого часу це заборонено? Якщо мова йде не про пряму участь в бойових діях, а про охоронні послуги, консультації з безпеки тощо - це цілком легальна діяльність. І якщо українські підприємства є на цьому ринку конкурентоспроможними, то це слід тільки вітати", - підкреслює Євген Дикий.

За його словами, не зовсім зрозуміло які статті планують інкримінувати Семенченку і Шевченку. Адже статті "про створення ПВК" в кодексі немає.

"Єдине пряме кримінальне обвинувачення, яке поки прозвучало, це зберігання нелегальної зброї. Втім, і кількість зброї, нібито виявленого СБУ, м'яко кажучи, не тягне на арсенал ПВК. Це більше схоже на "скромний домашній запас" якогось ветерана-АТОшника, - зазначає експерт. - Та й взагалі Семенченко то не сильно тягне не те що на "Вагнера", але навіть на Брамса або Шуберта. Сподіваюся, що ця трохи дивна річ не встане в один ряд зі справами Ріфмайстра або Стерненка. Тобто, Семенченко не стане черговою жертвою явно замовної політичної розправи, а все це досить скоро замнуть як непорозуміння".

Євген Дикий висловив надію, що громадське обговорення цієї справи змусить, нарешті, повернутися до давно назрілого питання - легалізації та регулювання діяльності ПВК в Україні та українських ПВК за кордоном.

"У країні, де живуть 370 тисяч ще не старих ветеранів війни з РФ, створення ПВК виправдано і з точки зору працевлаштування учасників бойових дій, і з огляду на геополітичні інтереси країни, - пояснює експерт. - Можливо, саме забавний кейс "ПВК Семенченка", нарешті, стимулює законодавче врегулювання цієї важливої і поки напівлегальної сфери".

Нагадаємо, популярний герой мемів потрапив в "чорний список" України.