Санкції проти Лукойлу не допомогли: як Росія знайшла вихід із постачанням нафти до Угорщини та Словаччини

Потік нафти "Лукойлу" до Угорщини та Словаччини замінив "Татнафта"

Експорт російської нафти до Угорщини та Словаччини через Україну у липні 2024 року залишався в межах норми, незважаючи на українські санкції проти Лукойлу. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Bloomberg".

Інша російська компанія замінила більшу частину лукойлівських барелів.

Джерело Bloomberg на нафтовому ринку розповіло, що Росія у липні експортувала 436 000 тонн сирої нафти до Угорщини та приблизно 356 000 тонн – до Словаччини. Це навіть більше, ніж у червні (коли нафтопереробні заводи MOL у цих країнах перебували на щорічному обслуговуванні) і на тому ж рівні, що й у липні 2023 року.

Лукойл справді припинив постачання у липні, але його обсяги взяла на себе Татнафта, сказав співрозмовник.

Татнафта також знаходиться під українськими санкціями, але вони набагато м'якші порівняно з Лукойлом і стосуються лише блокування активів.

Зазначимо, 17 липня 2024 року стало відомо, що санкції України заблокували транзит російської нафти Лукойлу до Угорщини та Словаччини. Це спровокувало з боку цих країн, які є важливими постачальниками палива та електроенергії для України, бурхливу реакцію на межі шантажу.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Угорщина продовжуватиме блокувати програму фінансування військової допомоги Україні на суму 6,5 млрд євро в рамках Європейського фонду миру, доки Київ не відновить постачання російської нафти. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто в інтерв'ю ATV Hirado.

Також видання "Коментарі" повідомляло – велика країна вперше за багато років купуватиме російську нафту.