Росія втратила "Москву" та обличчя, але хоче більше крові: чого чекати на Донбасі – чи можна зупинити Путіна

Російські війська намагатимуться здобути для Путіна хоча б якусь перемогу до 9 травня

Росія вже програла війну проти України стратегічно. Тепер ще й втратила флагман Чорноморського флоту – крейсер "Москва". Путін, за деякими даними, не знаходить собі місця. Як можуть розвиватися події? Чи є можливість уникнути повномасштабного зіткнення на Донбасі, яке прогнозують практично всі експерти? Чи наважиться Росія відкрито оголосити Україні війну? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Путіну дуже хочеться на 9 травня пред'явити росіянам свою особисту перемогу, а не просто пишатися подвигами дідів

Політолог Кирило Сазонов зазначає, що ескалація на Донбасі вже почалася – і піде наростаючою.

"Це неминуче, – упевнений експерт. – Путіну дуже хочеться на 9 травня показати росіянам свою особисту перемогу, а не просто пишатися подвигами дідів. Київ взяти не вдалося. Як і Харків чи Одесу. Розгромлений Маріуполь як перемога – дрібнувато".

Отже, акцентує Кирило Сазонов, всі сили росіян будуть кинуті на захоплення Донецької та Луганської областей у їхніх адмінкордонах.

"Щоб як перемогу заявляти про звільнення міфічного народу Донбасу від таких же містичних бандерівців, – пояснює політолог. - Будь-якою ціною".

Не можна виключати, що росіяни організують якийсь теракт чи тотальний обстріл на своїй території

Політтехнолог, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004) Тарас Березовець розмірковує так:

Поразка Путіна, загибель флагманського крейсера "Москва" можна порівняти з Цусімою 1905 року. Російська імперія тоді також проводила "спецоперацію" проти Японії. Приголомшливі паралелі. Тоді був спірний Порт-Артур, як зараз Крим, були також надії досягти малими силами швидкої і легкої перемоги. Але в результаті росіяни зазнали тоді нищівної поразки, яка рано чи пізно чекає на них і в цій війні".

На думку Тараса Березовця, з огляду на кількість сил і коштів, які росіяни зараз стягнули в районі Донбасу, кровопролитної битви не уникнути.

"При цьому в агресора – проблеми із мотивованістю військ та ресурсами. І навіть перетасовування генералітету (керувати військами зараз поставлено Дворникову, відомого по кривавому шляху у Чечні та Сирії) мало що змінить. По суті, це ті ж генерали радянського загартування, які продовжують воювати за старими методичками", – пояснює експерт.

Він не думає, що Росія наважиться оголосити Україні війну (яку зараз вона називає "військовою спецоперацією").

"Це не у стилі Путіна. Втім, не можна виключати, що росіяни організують якийсь теракт чи тотальний обстріл на своїй території. І тоді можуть і війну оголосити, і ядерним ударом погрожувати. При цьому шанси на те, що Путін наважиться завдати такого удару – невеликі. Як, втім, малоймовірно й те, що спецслужби "пов'яжуть" самого Путіна, якщо він на такий удар наважиться", – резюмує Тарас Березовець.

Імовірність подальшої ескалації з боку Кремля виглядає більш ніж реальною

За словами політолога, викладача Київського нацуніверситету ім. Шевченка, експерта з міжнародної політики Петра Олещука, розвиток подій прогнозувати важко через те, що російське керівництво залишається неадекватним і все ще намагається перемогти у ситуації, яка унеможливлює перемогу.

"Ймовірність подальшої ескалації з боку Кремля виглядає більш ніж реальною, – вважає експерт. – У такій ситуації для України головне – подальше посилення обороноздатності та санкційного тиску на РФ. Нам потрібне дедалі серйозніше озброєння, про що постійно говорить у своїх виступах президент Володимир Зеленський. Нам потрібна авіація, артилерія та інше наступальне озброєння, яке має зупинити будь-які спроби РФ просуватися далі".

Якщо ж про санкції, то, на думку Петра Олещука, потрібна повна блокада РФ: ембарго на нафту і газ, закриття портів, розрив будь-яких відносин.

"Росія має позбутися будь-яких ілюзій щодо власної можливої "перемоги". Це може вплинути на еліту, яка має піти на усунення Путіна заради самозбереження", – припускає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - експерти розповіли, чи варто очікувати на візит Байдену до Києва.