РФ і КНР дедалі ближче до створення військового альянсу: який небезпечний сигнал побачили у США

Москва та Пекін нарощують співпрацю у сфері оборони

Спільні військово-морські навчання Росії та Китаю та візит міністра оборони Росії Андрія Білоусова до Китаю свідчать про інтенсифікацію співробітництва країн у сфері оборони. Як передає портал "Коментарі", такого висновку дійшли американські експерти Інституту вивчення війни.

Аналітики ISW звернули увагу на те, що міністр оборони Росії Андрій Білоусов прибув до Китайської Народної Республіки з офіційним візитом 14 жовтня, наголосивши на продовженні російсько-китайської співпраці у сфері оборони на тлі двосторонніх військово-морських навчань у Тихому океані.

Білоусов зустрівся з міністром оборони КНР Дун Цзюнем у Пекіні та обговорив роль двостороннього співробітництва у зміцненні оборонного потенціалу кожної держави та підтримці глобальної безпеки та регіональної стабільності.

Дун підкреслив, що Росія та КНР поділяють спільне прагнення розвивати військове співробітництво та відкривати нові шляхи для спільного співробітництва у сфері оборони, які раніше не були визначені.

У звіті нагадують, що 14 жовтня Міністерство оборони Росії опублікувало кадри спільних протичовнових військово-морських навчань Росії та Народно-визвольної армії Китаю в північно-західній частині Тихого океану і заявило, що кораблі ВМС Росії та НВАК здійснюють спільне патрулювання Азіатсько-Тихооке.

"Такі спільні військово-морські навчання є проявом інтенсифікації співпраці між Росією та КНР у сфері оборони, оскільки під час спільних навчань кожна зі сторін може отримати цінні уроки один від одного, покращуючи оперативну сумісність та потенційно формуючи військову доктрину в майбутньому", – йдеться у звіті.

До того ж, наголошують експерти, російські війська мають досвід відображення ударів українських морських безпілотників по російській військово-морській та портовій інфраструктурі, що може бути дуже цікаво Пекіну при підготовці майбутніх дій КНР проти Тайваню.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у США назвали головну мету, чому Росія знову б'є зерновим коридором.