Ревакцинація буде: в МОЗ пояснили чи потрібно буде вакцинуватися щорічно

Людський імунітет від SARS-CoV-2 непостійний

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів про ревакцинацію від коронавірусу. За його словами, скоріш за все українцям доведеться щепитися від вірусу щороку. Про це повідомляє УНІАН.

Відомо, що у Міністерстві охорони здоров'я України розглядають питання ревакцинації дорослих в 2022 році. Тобто українці отримають бустерну вакцину, що має сприяти виробленню імунітету.

За словами Кузіна, є всі підстави вважати, що робити щеплення доведеться кожного, адже імунітет стає слабшим, навіть якщо отримали вакцину. В тих, хто перехворів антитіла також зберігають різний період - в когось три місяці, в когось - півроку.

До того ж імунітет від цього вірусу непостійний, а вірус SARS-CoV-2 ще й мутує. Санітарний лікар переконаний, що для поновлення імунної відповіді треба проходити новий курс вакцинації.

Лікарі наголошували на тому, що бажано усім до кінця року пройти вакцинацію від COVID-19, адже має сформуватися колективний імунітет. За словами київського інфекціоніста Євгена Дубровського, наразі медицина втрачає кадри, а це впливає на рівень смертності від вірусу. Медик каже, що нестача кадрів набуває загрозливих показників.

Як повідомляв портал "Коментарі", у львівській лікарні померла мати, яка була категорично проти вакцинації. Сумну звістку прокоментувала завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні Наталія Матолінець. За її словами, жінку госпіталізували у ковід-відділення вже у важкому стані. Крім неї, ще троє найближчих родичів, зокрема, рідна сестра і брат інфіковані на коронавірусну хворобу. Це показали проведені ПЛР-тести.