Реакція Литви на заяви Росії пересунути кордони

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс відповів на можливість Росії змінити морські кордони в Балтійському морі.

Росія збирається в односторонньому порядку змінити морські кордони з Литвою та Фінляндією в Балтійському морі. На такі спроби відреагували у Литві та заявили, що це свідома провокація та ескалація з боку Росії.

Міноборони Росії представило проєкт у якому стверджують, що нинішні кордони, яка були встановлені з 1985 року, "не повністю відповідають нинішнім географічним умовам".

На спробу Росії змінити морські кордони відреагував міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс, який назвав це спробою поширити страх та посилити ескалацію в регіоні.

"Ще одна російська гібридна операція триває, цього разу вона намагається поширити страх, невпевненість і сумніви щодо своїх намірів у Балтійському морі. Це очевидна ескалація проти НАТО та ЄС, і на неї необхідно прийняти відповідну тверду відповідь", - пише Ландсберґіс.

Зазначимо, що згідно з проєктом Міноборони РФ, у Кремлі збираються змінити кордони у східній частині Фінської затоки, а також біля міст Балтійськ і Зеленоградськ Калінінградської області. Запропоновані "виправлення" створять умови, з претензіями Росії на деякі острови поблизу Фінляндії та Курської коси поруч з Литвою.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Фінляндії відреагували на рішення уряду РФ спробувати посунути морські кордони.

Також "Коментарі" писали про те, що у Швеції заявили про необхідність посилити військову присутність у Балтійському морі, адже Росія посилює ескалацію в регіоні та може мати плани, щоб отримати контроль над одним з важливих шведських островів.