Рада планує під виглядом євроінтеграції повністю політично узалежнити Конституційний Суд, - Жернаков

Експерт Михайло Жернаков вважає, що Конституційний Суд може стати повністю залежним від волі політиків

Сьогодні Верховна Рада планує розглядати законопрооєкт щодо відбору суддів Конституційного Суду, в якому пропонується, щоб троє з шести членів конкурсної комісії призначалися політиками і з’їздом суддів, а рішення приймалося простою більшістю. Разом з тим, країни G7 виступають за те, що вирішальний голос був у комісії, яка відбирає суддів КС, має бути у незалежних експертів. Про це у себе в facebook повідомляє голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков, інформує портал "Коментарі".

"Парламент планує під виглядом євроінтеграції повністю політично узалежнити Конституційний Суд. Не допомогли ні довгі вмовляння, ні навіть публічна комунікація G7, які прямо кажуть: вирішальний голос у комісії, яка відбирає суддів КСУ, має бути в НЕЗАЛЕЖНИХ експертів, а не в політиків", - заявив експерт.

З його інформацією, до голосування підготували редакцію, в якій троє з шести членів комісії - "призначенці політиків і судової мафії (з'їзду суддів)", а рішення приймається простою більшістю.

Жернаков уточнив, якщо говорити більше простою, народною мовою, то мантію зможуть надіти лише ті люди, які отримали схвалення у політиків, а також у "судової мафії". Так, на сьогодні політична влада контролює вже 5 суддів КСУ, ще п'ять місць на сьогодні вакантні.

"Якщо цей треш пройде, то вже за пару місяців влада контролюватиме 10 суддів, а це більше, ніж половина з 18. Це означає повний контроль за будь-яким рішенням КСУ. Можна буде все: і провести дочасні вибори, і вбити закон про Антикорупційний суд, і пропхати будь-які зміни до Конституції. Це все, нагадаю, нам подають під соусами "євроінтеграція" і "краще такий конкурс, ніж ніякого". Але ситуація точна до навпаки. Бо найгірше, що може статися - це антиреформа під виглядом реформи. Тоді можливість для будь-яких змін буде заблокована на роки, а то й десятиліття. Бо зараз за цим "дуже європейським" законом п'ятьох суддів КСУ призначать на 9 років. А далі - хоч трава не рости. Механізму їх зняти з посади нема і не буде", - резюмував Михайло Жернаков.

Читайте також на порталі "Коментарі" - щось пішло не так: міністри Євросоюзу не змогли схвалити дев'ятий пакет санкцій проти РФ.

Також видання "Коментарі" повідомляло - 12 грудня, відзначався День Сухопутних військ України. Як змінився цей рід військ із початку широкомасштабної російської агресії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.