Путін не відмовився від планів взяти Харків: чому загроза зберігається – чи має РФ сили на штурм

Взятие Харкова залишається пріоритетним завданням для російської армії

Американська розвідка вважає, що країна-окупант Росія ще не відмовилася від планів захоплення Харкова. Про це повідомив на брифінгу речник Міністерства оборони США Джон Кірбі. Чи справді загроза штурму Харкова зберігається? Як мінімізувати ризики? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Харків у Москві завжди вважали "російським містом"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький пояснює:

"Якщо ті ж самі Суми, Чернігів і Київ (особливо Київ), все-таки, були більш у політичних планах Кремля, ніж у військово-територіальних, то Харків із переліку пріоритетних для РФ областей та міст, які в РФ вважають "своїми", ніколи не випадав. Хоч Слобожанщина формально не входила до проекту "Новоросія", але Харків у Москві завжди вважали за "російське місто". І особливо цього не приховували. І він справді був певною мірою проросійським. Але до того, що окупаційна армія з ним створила. До варварських обстрілів та численних жертв".

Проте в ілюзіях Кремля, продовжує експерт, цілком можливо, що Харків все ще залишається "російським містом", яке необхідно "звільняти".

"При цьому бачимо, що плани росіян ламаються об реальність. Об той запеклий опір, який вони зустріли в Україні. Об згуртування цивілізованого світу навколо України. Зупинити агресора, як і раніше, можна лише зброєю. Добре, що ми отримуємо все більш сучасне озброєння від західних партнерів, маємо все більше підготовлених воїнів. І, звичайно, важлива економіка, яка здатна працювати у військових умовах", – наголошує Олексій Голобуцький.

При цьому, наголошує він, важливо розуміти, що путінська Росія – не гітлерівська Німеччина.

"Так, ресурсно РФ – величезна. Але там не така злагоджена система та боєздатна армія. Свого часу і гітлерівська Німеччина не витримала війни проти всього Заходу та СРСР. І путінська Росія йде подібним шляхом, – вважає експерт. - Тільки куди швидше. Тому що на території України вона фактично воює з усім Заходом. При значно меншому потенціалі, порівняно з гітлерівською Німеччиною. І за неймовірної мотивації українців та Заходу дати відсіч неофашизму".

Харків однозначно залишається у зоні підвищеного ризику

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко акцентує, що сьогодні харківський напрямок є одним із семи, на якому акцентує свою увагу російський агресор під час нинішнього етапу т.зв. "СВО" (спеціальної військової операції).

"Водночас, саме ця ділянка є однією з найслабших для них на даний момент, – вважає експерт. – По-перше, успішні контрнаступальні дії ЗСУ призвели до того, що ворог був відсунутий за периметр 40-кілометрової зони навколо Харкова (що має захистити місто від атак артилерією). По-друге, ширина фронту тут на одну батальйонну тактичну групу російської армії більше вчетверо від необхідного задля забезпечення якісної оборони. Я не говорю вже про наступ. По-третє, події у прикордонних з Харківщиною російських регіонах протягом останніх тижнів (раптові вибухи та загоряння складів, у тому числі з пальним) сприяли виснаженню тилу".

Тактично ми змогли частково зняти ризики штурму для Харкова та мільйона харків'ян, які залишаються у місті, зазначає Ігор Чаленко. Однак Росія має можливість для нової спроби, зокрема, щодо проведення обов'язкової мобілізації резервістів, яку можуть оголосити на дев'яте травня.

"Не виключено варіант оголошення офіційної війни з Україною. Тому Харків однозначно залишається у зоні підвищеного ризику, – упевнений керівник ЦАС. – Якщо подібного сценарію не буде реалізовано, тоді РФ спробує перейти до нового – більш тривалого етапу виснаження України. На жаль, він також супроводжуватиметься ракетним обстрілом по цивільних інфраструктурних об'єктах".

Однак завдяки підтримці світової спільноти ми можемо протистояти подібним діям, наголошує Ігор Чаленко.

"Зупинити війну бодай сьогодні може одне – воля Москви. Проте, як на мене, вони перестали шукати можливість виходу із ситуації за формулою "win-win" (задовольняє обидві сторони). Тому і переговорний процес неефективний. Але чим сильніше російська агресія вдарятиметься об стіну, не приносячи стратегічних результатів, тим більше для Кремля та російського суспільства ця війна буде ущербною та безглуздою", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – військовий експерт сказав, про яку "перемогу" в Україні оголосить Путін 9 травня.