Головна Новини Суспільство події Прокурор Чернігівщини Василина перед війною залишив ЗСУ без важливого військового об'єкта, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Прокурор Чернігівщини Василина перед війною залишив ЗСУ без важливого військового об'єкта, - ЗМІ

За участі прокурора Чернігівської області Сергія Василини землі Батуринського полігону та військової частини, що були розташовані на стратегічній трасі М02 або ж "московській трасі", напередодні російського вторгнення були відчужені на користь третіх осіб

11 листопада 2022, 16:50
Поділіться публікацією:

Відчуження земель відбувалося без погодження з Міноборони, тобто з порушенням процедури. Як передає видання "Олігар" у статті "Земельна оборудка Василини. Як прокурор Чернігівщини роздерибанив 800 га військового полігону", саме це могло стати причиною швидкого наступу окупантів на Київ у березні.

Прокурор Чернігівщини Василина перед війною залишив ЗСУ без важливого військового об'єкта, - ЗМІ

Василина Сергій, прокурор Чернігівщини

Так співпало, що одразу після призначення прокурором Чернігівської області Сергія Василини у 2021 році, Чернігівська ОДА "розпочала дії із вилучення земель та зміни їхнього цільового призначення. Результатом цього стала безоплатна передача понад 500 га земель у приватну власність фізичним особам для ведення особистого господарства".

"Усі зазначені дії із землями полігону проводилися з цілковитим ігноруванням вимог закону.  Чернігівська ОДА вилучала землі державної власності та змінювала їх цільове призначення, не маючи на це передбачених Земельним кодексом України повноважень. Крім того, ці дії не погоджувалися з Міністерством оборони України, як це передбачено Законом України “Про використання земель оборони”, — йдеться в статті.

Більше того, видання з посиланням на власні джерела зазначає, що "протягом трьох років Квартирно-експлуатаційний відділ міста Чернігів та одна з військових  частин неодноразово зверталися до Чернігівської ОДА про віднесення земель колишнього військового полігону до сфери управління Міноборони України. Але тодішнє керівництво Чернігівської ОДА ці звернення ігнорувало. Певно чиновники робили так, оскільки мали свої плани та високу матеріальну зацікавленість".

"За відсутності жодних законних підстав Чернігівська ОДА протягом 2021 року видала розпорядження про надання 333-ом фізичним особам дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення у власність по 2 га земельних ділянок із складу земель полігону, а також затвердила 253 проекти землеустрою щодо відведення цих земельних ділянок у власність для ведення особистих селянських господарств", — йдеться в статті.

Також журналісти видання Олігарх стверджуть, що ніякі дрібні власники землі полігону так і не отримали. А усі дії виявилися черговою схемою, розробленою, начебто, за активної участі прокурора області Сергія Василини з метою розвитку "родинного бізнесу". Ділянки згодом були відчужені на користь обмеженого кола певних землевласників. Наразі, ці ділянки без договорів оренди та будь-яких інших правових підстав обробляються і використовуються для ведення прибуткового товарного сільськогосподарського виробництва. В той же час Прокуратура області не вживає жодних заходів, щоб зупинити порушення закону.

"Як результат землі стратегічного військового об’єкта використовуються для збагачення обмеженого кола осіб, близьких до прокурорського високопосадовця", — підсумовує видання.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що Василина спровокував у Чернігові "пісочну кризу". Те ж видання Олігарх писало, що начебто за допомогою кримінальних проваджень прокурор зробив так, що жодна компанія в області просто не могла видобувати пісок. На розчищене місце він завів підконтрольну йому фірму “Святий грааль 777”, яка стала монополістом з постачання піску в Чернігові.

Крім того, під час роботи в Запорізькій обласній прокуратурі, як з’ясували журналісти-розслідувачі, будівельні компанії дружини Василини вигравали майже усі тендери на державні та комунальні замовлення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини