Прокуратура України вимагає екстрадиції підозрюваного у вбивстві силовиків на Майдані

Іспанська сторона вже розглядає запит українських правоохоронців

Українські правоохоронці підтвердили факт затримання іспанською поліцією підозрюваного у вбивстві двох силовіків під час Революції Гідності. Про це повідомив прокурор Департаменту спецрозслідувань ОГПУ Олексій Донський у коментарі для "Української Правди".

Донський розповів, що у 2018 році чоловік уже перебував під слідством. 25 та 26 січня того року він не з'явився на заплановані допити, чим фактично ознаменував своє переховування від правоохоронних органів України. Пізніше стало відомо, що підозрюваний покинув межі країни.

"31 січня 2018 року його було оголошено в розшук. Протягом 2018-2020 років щодо нього вносилися ухвали, які задовольняли слідчі судді, про надання дозволу на затримання підозрюваного для обрання запобіжного заходу", - пояснив Донський.

Наразі поліція Королівства Іспанії розглядає запит українського Міністерства внутрішніх справ по суті: матеріали про обґрунтованість підозри та факт тривалого переховування особи.

Про те, коли буде відома відповідь від іспанської сторони, достеменно не відомо.

Нагадаємо, що 5 травня 2021 року іспанські правоохоронці затримали чоловіка, якого підозрюють у вбивствах як мінімум двох силовиків на Майдані у 2013 році. Тривалий час він жив у Барселоні, Мадриді та Валенсії. Останні дні проживав в ізольованому будинку міста Пусол. Після тривалого стеження іспанська поліція його заарештувала. Силовики повідомили, що під час заворушень у період Революції Гідності він був озброєний гвинтівкою і мав близько 60 патронів.

Додамо, що колишній Генеральний прокурор України Юрій Луценко розповів про те, хто віддав наказ про масові вбивства на Евромайдані у лютому 2014 року. За його словами, безпосередні накази про розстріл протестуючих віддавали тодішній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та голова Служби безпеки України Олександр Якименко. Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

Зазначимо, що нинішній Генпрокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що завершення розслідування і винесення вироків у справах Майдану можна очікувати вже вкінці 2021 року.