Про що говорять заяви КНДР щодо війни в Україні – як слід реагувати демократичному світу

Північнокорейський лідер Кім Чен Ін підкреслював, що Захід – ворог, що з ним він ні про що говорити не буде, інша справа Китай та Росія

Сестра північнокорейського диктатора Кім Чен Іна – Кім Е Чжон – заявила, що її країна стоїть на одному полі бою з Росією, яка, за її словами, "бореться за гідність та честь країни". За її словами, будь-яка військова техніка, поставлена Заходом в Україну, "згорить і стане купою заліза перед незламним бойовим духом та потужністю героїчної російської армії". Експерти розповіли виданню "Коментарі", що означає подібна риторика, а також – чи здатний колективний Захід (західна цивілізація, демократичний світ) урезонити авторитарні режими, які дедалі частіше почали скалити зуби.

КНДР залежить від Китаю та Росії, тому намагається озвучувати тези, які зручні їм

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич пояснює:

"Впливати на Корейську народну демократичну республіку (КНДР/Північна Корея) у рамках західних цінностей навряд чи вдасться. Тому що, по-перше, ця держава знаходиться в Азії. По-друге, структура населення КНДР не включає більш-менш помітних діаспор або груп населення, чиї предки були б вихідцями з Європи або відносилися до носіїв європейської культури".

Тому, зазначає експерт, потрібний пошук форматів співіснування, спроб впливати на КНДР через сусідів – той самий Китай. Це, на його думку, єдиний відносно безпечний варіант.

"Урізати КНДР, як показав багаторічний досвід, вкрай складно, враховуючи, що ця держава має ядерну зброю", – наголошує Ігор Тишкевич.

За його словами, із Пхеньяну звучать досить різкі антизахідні, антиукраїнські заяви, оскільки країна залежить економічно як від Китаю, так і від Росії.

"Це два ключові партнери КНДР, яка, природно, намагається бути або "контрабандною хвірткою", або посередником у торгівлі рядом товарів. При цьому максимізувати прибутки від своєї, зокрема, проросійської позиції", – резюмує експерт.

Дії Північної Кореї щодо Південної нагадують дії РФ щодо України

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль акцентує, що на тлі агресії РФ проти України, загострилася ситуація між Північною та Південною Кореями.

"У жовтні 2022 року КНДР здійснила запуски балістичних ракет, проводила інші випробування, у тому числі імітацію використання ядерної зброї проти Південної Кореї. Північнокорейський лідер Кім Чен Ін підкреслював, що Захід – ворог, що з ним він ні про що не говоритиме. І стверджував, що тактичні ядерні сили країни продемонстрували високу здатність діяти необхідним чином в умовах складної геополітичної обстановки. При цьому раз у раз звинувачував Південну Корею в зростанні нестабільності в регіоні, сипав військовими погрозами", – наголошує експерт.

Вона нагадує, що, як і українці, південнокорейці теж прокидалися минулого року від реву сирен, коли північнокорейці порушили їхній повітряний простір, у тому числі за допомогою безпілотників.

"З боку офіційного Пхеньяну неодноразово звучали заяви про підтримку російської політики загалом та агресію проти України – зокрема. Фактично дзеркальні наративи Кремля. Мовляв, наші євроатлантичні, євроінтеграційні устремління "спровокували" РФ на заходи у відповідь "в ім'я власної безпеки". У свою чергу керівництво Південної Кореї чітко давало зрозуміти, що помилковий, несправедливий мир в Україні не тільки не закінчить війну, а й похитне основи глобальної безпеки (і так розхитані російською агресією). Як і в нашому випадку, Південна Корея не готова зазнавати агресії сусідньої держави лише тому, що вона має ядерну зброю. І дасть жорстку відповідь на будь-яку агресію, тим більше що, як і ми, має потужну підтримку Заходу", – зазначає Катерина Коваль.

На її думку, дії Північної Кореї щодо Південної нагадують дії РФ щодо України. Провокації, брехлива пропаганда, брязкання зброєю.

"Єдине – Пхеньян поки що не наважився на відкрите вторгнення. Спостерігаючи, схоже, за тим, чим закінчиться російсько-українська війна. І якби вона закінчилася перемогою агресора (чого не буде), КНДР точно атакувала б Південну Корею. До речі, Китай так само спостерігає за ситуацією, маючи види на Тайвань. Саме тому, – упевнена експерт, – демократичному світу необхідно всіляко допомагати Україні не просто вистояти, а й перемогти. А потім об'єднуватись для створення нової моделі глобальної безпеки. Як уже наголошувалося неодноразово, мова тут не лише про Україну, а й про всю систему міжнародних відносин. Слід раз і назавжди встановити рамки, за які ніхто не зможе вийти, мотивуючи свою агресію пропагандистськими штампами, історичними фантомними болями, імперськими амбіціями, а то й зовсім нічим не мотивуючи. Слід виробити ефективний механізм запобігання війнам".

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому Росія поспішатиме з новим наступом – де варто чекати на удар.