Про що говорять візити Путіна до КНДР та В’єтнаму: чому потрібно активізуватися Заходу

Процесі переформатування геополітичних центрів впливу продовжується

Попри критику США з приводу вторгнення РФ в Україну, В'єтнам привітав Путіна з офіційним візитом, підкресливши свої багаторічні відносини з Росією. До того в компліментах Путіну та Росії розходився північнокорейський диктатор Кім Чен Ин, влаштувавши справжнє шоу з нагоди візиту господаря Кремля. Чому саме зараз Путін здійснив ці візити? Які будуть їх наслідки? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Млява реакція Заходу давно має припинитись

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко вважає, що саме зараз Володимир Путін здійснив візит до Північної Кореї та В'єтнаму не випадково.

"Це свого роду є наслідками візиту диктатора до Китаю та його спілкування з Сі Цзіньпінем, адже вони разом будують новий світопорядок. І треба розуміти, що історично не дуже гарні стосунки склалися між Китаєм і В'єтнамом. Там є певні невирішені суперечки і проблеми. І якраз за посередництва Путіна вибудовується певна коаліція. Але головними в цьому питанні, безумовно, є Китай, а далі вже йдуть Росія, Північна Корея, намагаються втягнути туди В'єтнам, зрозуміло, що в цій коаліції вже Іран і Білорусь десь на підтанцьовуванні. Тому ці країни вибудовують не просто якусь коаліцію проти мирного плану по Україні. Вони намагаються нав'язати інший світовий порядок, в якому ці авторитарні режими насильницьким шляхом намагаються запропонувати свою модель нового світопорядку", – зазначив експерт.

Андрій Сенченко наголосив, шанси реалізувати свої плани у авторитарних режимів зростають від того, настільки непослідовно і мляво діє демократичний світ.

"Захід постійно запізнюється з реакцією. Потрібно було реагувати, коли Путін вторгся в Грузію. Потрібно було захищати демократичний світ і демократичний устрій нашого майбутнього, а вийшло так, що цивілізовані країни захищали життя до якого вони звикли. А що там з якоюсь Грузією їх не дуже і обходило. Набагато простіше висловити чергове занепокоєння, а ніж зробити рішучі кроки. Те ж саме відбувалось, коли росіяни захоплювали Крим. Ця млява реакція спостерігається і зараз, тому що триває третій рік повномасштабної війни, а ми досі не отримали винищувачі F-16. Всі ці дії Заходу аналізуються авторитарної коаліцією, яка вже чітко вимальовується. Авторитарні режими такі дії заходу сприймають, як слабкість", – зауважив співрозмовник порталу "Коментарі".

Він наголошує що Путін і компанія не зупиняться. Їх можна тільки зупинити, не розв'язуючи Третю світову війну, а, наступаючи саме з точки зору міжнародного права, міжнародних угод.

"Має бути на порядок інша підтримка України – збройна й економічна. До того ж треба припинити всі ці хитання по санкціях, треба просто зупинити енергетичний експорт Росії", – переконаний Андрій Сенченко.

Путін хоче показати, що його країна не ізольована в Азії

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко так прокоментувала ситуацію:

"Наразі ми перебуваємо у процесі переформатування геополітичних центрів впливу з консолідацією країн навколо регіональних гегемонів. Причому ця консолідація відбувається не тільки за принципом стосунків між окремими країнами, але й на базі спільних цінностей, що може об’єднувати країни з різних континентів. Подібні об’єднання країн мають дуже велике значення. Те, що Путін до цього ставиться до них вкрай серйозно, він сам підтвердив перед мирним Самітом у Швейцарії, коли виступив з ультиматумами та новою спробою залякати. Однією з цілей його заяви було саме розгойдування позицій країн-учасниць щодо України та зменшення кількості підписантів документу".

Щодо візитів диктатора до Північної Кореї та В’єтнаму, то, на думку експерта, вони мають на меті консолідацію цих країн навколо РФ – Путін хоче створити умовну коаліцію. Серед країн, які розглядають для цього в Росії, також Іран, Сирія, Китай та інші.

"Пошук союзників ведеться на базі складних стосунків і навіть конфронтації окремих країн з країнами Заходу. Звідси бачимо двостороннє бажання співпраці у питаннях безпеки, торгівлі, інвестицій та в гуманітарній сфері. Також всі ці країни є потенційними ринками для російських товарів і послуг, що допомагає РФ зменшувати наслідки від західних торгових обмежень", – зазначила Єва Антоненко.

Вона зауважила, що з В’єтнамом ситуація дещо інша. Ця країна є важливим партнером для США та інших західних країн, для Індії. В’єтнаму доводиться збалансовувати економічні зв’язки з Китаєм. В цьому контексті країна приваблива для Путіна.

"Путін останніми візитами хоче показати, що його країна не ізольована в Азії, зберігає свій вплив на Сході та взаємодіє зі стратегічно важливими країнами регіону. Крім того, зміцнення зв’язків між Росією, Північною Кореєю та В’єтнамом може призвести до посилення напруженості у стосунках із США та їхніми союзниками в регіоні, потенційно посиливши існуюче геополітичне суперництво. А поглиблення їхньої військової співпраці викликає занепокоєння щодо регіональної безпеки та може мати наслідки для глобальної стабільності. При цьому не варто забувати, що поглиблена співпраця Путіна з країнами, проти яких введені західні санкції, істотно не змінить існуючий світовий порядок, оскільки ці країни відносно ізольовані на світовій арені, а їхній колективний вплив залишається обмеженим. Точні результати ще належить побачити, але вони, ймовірно, сприятимуть більш багатополярному та менш стабільному світовому порядку", – підсумувала Єва Антоненко.

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорить заочна перепалка НАТО і Китаю: чому гра в нейтральність більше не пройде.