Про що говорять дії поляків на кордоні: чому не вдається вирішити проблему

Польські аграрії вимагають від керівництва ЄС збільшення дотацій, а грошей на це немає

Проблеми на українсько-польському кордоні, який з лютого блокують протестувальники, посилюються. І просвіту, на жаль, поки що не видно. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для порталу "Коментарі".

На сьогоднішній день те, що відбувається, виглядає як середньовіччя

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), член Комітету ВР з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук поділився таким коментарем:

"Український уряд повинен мати сильну переговорну позицію, підкріплену українськими імпортерами. І, якщо польські фабрики, експортери не хочуть втрачати (що вже роблять через блокування кордонів) стратегічний ринок – то вони мають спільно зі своїм урядом, зі своїми фермерами зробити так, щоб митні переходи були вільними для спільної торгівлі".

А на сьогоднішній день те, що відбувається, виглядає як середньовіччя, вважає експерт. Втрачає український бізнес, український бюджет – втрачає польський виробник продуктів харчування, машинобудування, хімічної промисловості та інших галузей через неможливість постачання.

"Бізнес має удосконалювати технології, боротися за ринки, конкуруючи – удосконалюватись. А те, що відбувається сьогодні, відкидає виробників двох країн на десятиліття назад", – констатує Дмитро Соломчук.

Проблема б'є як по Україні, так і по Польщі

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко наголошує, що ситуація на українсько-польському кордоні – це насамперед проблема євроспільноти.

"Зараз у ЄС відбуваються масові виступи фермерів. Вони обурені законом про т.зв. відновлення еко-системи. І хоч прописані там заходи мають бути впроваджені до 2050 року, але вже зараз аграріям треба більше витрачати, щоб отримати те, що мали раніше. Вони потребують збільшення дотацій. А грошей на це нема. І в цій ситуації польські фермери нічого іншого не вигадали, як заблокувати кордон з Україною. Знаючи, який це викликає резонанс. Тож ми тут стали заручниками ситуації", – пояснює експерт.

Проблема складна, зазначає він, причому вона б'є як по Україні, так і по Польщі, економіка якої втрачає.

"Щодо України, то ми збільшуємо експорт морем. Обсяги перевезень там у нас зараз вийшли на ті, що ми мали до російського вторгнення, – наголошує Олександр Охріменко. – Ну, а вирішити проблеми з блокуванням кордону може і повинна польська влада. По-хорошому, варто було б показово покарати тих протестувальників, які відверто порушують законодавство. І польське, і загальноєвропейське. А цих порушень назбиралося вже - віз і візок. Якщо ж піти на поступки цим шантажистам, то подібні ситуації повторюватимуться знову і знову".

Читайте також на порталі "Коментарі" - які наслідки блокади українського кордону: чому Польща затягує вирішення питання.