Головна Новини Суспільство події Про що говорять чутки щодо відставки Залужного: чому тема розганяється саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять чутки щодо відставки Залужного: чому тема розганяється саме зараз

Якщо зараз відставка Залужного не відбулася, але є інформація, що головком із верховним головнокомандувачем розмовляли на цю тему, то власне відставка може бути справою часу

30 січня 2024, 11:30 comments7559
Поділіться публікацією:

Про що говорить чергова хвиля чуток, що президент Володимир Зеленський нібито відправив у відставку головкома ЗСУ Валерія ЗалужногоЧому тема розганяється саме зараз? До чого може призвести така гіпотетична відставка? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять чутки щодо відставки Залужного: чому тема розганяється саме зараз

Валерій Залужний. Фото: із відкритих джерел

Ми стали свідками, або скоординованої кампанії, або ж справді в кулуарах влади щось відбувається

Політолог, політексперт, кандидат політичних наук Денис Гороховський розмірковує так:

"Чергова хвиля чуток довела, що сліпо довіряти не можна не лише анонімним телеграм-каналам, а й деяким лідерам громадської думки, блогерам навіть ЗМІ. Більшість із них учора писали про звільнення Залужного як факт, який їм підтвердили їхні "авторитетні джерела", які, звісно, не називалися. Швидше за все, жодних джерел у них взагалі не існувало, а все це – спроба вхопити трохи уваги та трафіку шляхом скандалу та хайпу".

Слід зазначити, продовжує експерт, що у Міноборони показали приклад того, як не потрібно спілкуватися із суспільством.

"Їхнє "спростування" не несло жодної конкретики і утворило ще більше чуток, тим самим посиливши напругу в суспільстві", – пояснює Денис Гороховський.

Але, зазначає він, враховуючи те, що всі потенційні сторони історії про звільнення дуже дивно реагували на неї (включаючи самого Залужного), можна припустити, що або це скоординована кампанія, мета якої поки що незрозуміла, або справді в кулуарах влади щось відбувається – і ніхто не хоче брати на себе відповідальність за комунікацію із суспільством, щоб дати хоч якісь пояснення.

Контекст обрано не найвдаліший

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков акцентує, що чутки про чиюсь відставку не поширюються так стрімко у суспільстві, якщо для них немає підстав. І, якщо зараз відставка Залужного не відбулася, але є інформація, що головком з верховним головнокомандувачем розмовляли на цю тему, то власне відставка – справа часу, впевнений він.

"Зрозуміло, що відносини між Зеленським та Залужним не складаються останнім часом. З низки причин. У тому числі тому, що президентові потрібен винний у нашому неуспішному літньо-осінньому наступі. У дивній ситуації зі збиттям російського літака Іл-76, де були наші військовополонені. Відносини явно зруйнувалися. І відставка головкому виглядала б тут досить природно. Якщо не зараз – то в найближчому майбутньому", – прогнозує експерт.

Наші західні партнери, продовжує Олександр Кочетков, можуть якось пригальмувати цей процес. Але він неминучий.

"У цьому немає нічого трагічного. Під час війни можна міняти і головкома, і верховного головнокомандувача. Все залежить від контексту та від того, хто приходить замість них", – пояснює аналітик.

На його думку, контекст – не найвдаліший. Якби це було відразу після нашого невдалого наступу, суспільство прийняло б такий крок. Ось – обіцяли одне, вийшло інше. Не впорався. І так далі.

"Або суспільству зараз, припустимо, пояснили б, що ситуація з Іл-76 (яка до кінця так і не зрозуміла) справді є трагічною випадковістю, викликаною недостатньою координацією. І винен, мовляв, головком. Такі пояснення суспільство прийняло б. А, коли йому нічого до ладу не пояснюють, коли відбувається якась кулуарність, це вносить роздрат. Одні починають говорити про несправедливі гоніння на головкома, інші вітають їх. Треті просто дивуються. Починаються бродіння, що відбувається й у армії. А це жахливо. Особливо під час війни, оскільки знижує бойовий дух, негативно впливає на виконання бойових завдань", – підкреслює Олександр Кочетков.

Щодо теоретичного приходу в головкоми нинішнього голови ГУР МО Буданова – той дуже цього хоче, зазначає експерт.

"І сам Буданов, і його оточення вважають, що він на новій посаді був би неймовірно успішним. Втім, так багато хто вважає – мовляв, дайте мені більше влади, я згорну гори. Буданов близький до Зеленського. Тому що робота спецслужб багато в чому розрахована на інформаційний ефект. Висадились у Криму, підірвали там якусь радіолокаційну станцію, зробили фото з українським прапором, повернулися до свого розташування. З армією – інакше. Вона має рухатися вперед. Звільняти міста та села. Бажано – не відступати. Тут різні тактики, стратегії, завдання. Тому спецслужбистів, як правило, не призначають командувати загальновійськовими операціями. Але через те, що наше нинішнє керівництво в такі специфічні речі ніколи не поглиблювалося, воліючи робити ставку на комфорт особистого спілкування, призначення Буданова головкомом ЗСУ цілком можливе. Я був би радий помилитися, але такий розвиток подій може загалом негативно вплинути на дії наших збройних сил. Будуть якісь вилазки (успішні та неуспішні), але загалом звільнення окупованих територій значно ускладниться", – прогнозує Олександр Кочетков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — напруженість між Зеленським та Залужним може спалахнути з новою силою: ЗМІ дізналися про причину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

30 січня 2024, 12:00

Це було так задумано. Вони просто побачивши реакцію дали задню ніби нічого не було. Хитрість непорядність і шахрайська підлість юдейців не знає моральних меж. Тому вони здатні і на таке дно, зробили, а потім щоб бути гарними, зробили вигляд що нічого не було. Уся Біблія написана їх Творцем просякнута ганебними діями юдейців. Тому і програли!


Новини