Про що говорить намір Путіна збільшити армію: чи буде пряма війна з НАТО

Путін показує, що не збирається зупинятись і сідати за стіл переговорів

У вересні Володимир Путін наказав збільшити чисельність російської армії на 180 000 осіб. Указ диктатора набуде чинності в грудні. При цьому в Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що рішення Кремля щодо збільшення чисельності російської армії продиктовано не лише метою збільшення наступального пориву в Україні. Москва переслідує куди більш довгострокову мету, що виходить за межі війни проти України. При цьому командувач ВПС США в Європі та Африці Джеймс Хекер вважає, що незважаючи на те, що росіяни в Україні зазнають великих втрат, путінська армія зараз не лише збільшилася в рази, а й стала сильнішою, ніж була до повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Чи може бути так, що Путін почав всерйоз розглядати війну з країнами НАТО? Для чого вирішив збільшити армію? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Прямий конфлікт з Альянсом призведе до катастрофічних наслідків для росії

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає, що збільшення чисельності російської армії не варто недооцінювати як Україні, так і нашим партнерам. Воно може мати наслідки не лише для війни в Україні, але й для довгострокових геополітичних планів кремля, який все ж таки має багатовекторну стратегію.

"Щодо потенційних причин збільшення армії, то їх можна звести до наступних моментів. По-перше, необхідністю заміщення втрат та збереження бойової ефективності. росія зазнає значних втрат у живій силі та техніці. По-друге, тут є більш глобальні цілі, ніж просто утримання позицій в Україні. Враховуючи агресивну риторику кремля та провокаційні дії біля кордонів НАТО, путін, імовірно, розглядає можливість зіткнення з Альянсом. Безумовно він цього боїться, але має бодай щось робити, щоб підкріплювати свою войовничу риторику якимись діями. Тому, по-третє, цей крок, на думку росії, має мати й психологічний ефект на Захід. путін надіється, що такі дії можуть сприяти посиленню напруженості та змусити НАТО реагувати, замислюючись над ескалацією та/або збільшуючи витрати на оборону. По-четверте, збільшення армії може слугувати й зміцненню позицій путіна всередині країни, для нього це спосіб консолідації влади та легітимізації війни як "боротьби за виживання росії", – зазначив експерт.

Він продовжує, своєю чергою президент Зеленський неодноразово наголошував на необхідності посилення оборони України та активізації міжнародної підтримки. Для України збільшення російської армії становить серйозну загрозу, яка підвищує ризик затяжного конфлікту.

"Зеленський відзначає важливість подальших постачань зброї та військової підтримки від країн Заходу, зокрема НАТО, оскільки українська армія потребує нових ресурсів для протидії російським наступальним діям. Крім того, українська сторона вже неодноразово зверталася до світової спільноти з вимогами посилити санкційний тиск на росію, оскільки збільшення військової потужності путіна демонструє його готовність до подальшої ескалації й те, що він має на це ресурси. Він не збирається зупинятись і сідати за стіл переговорів. Війна тепер – це спосіб існування диктатора путіна. І це вимагає серйозної та консолідованої відповіді Заходу спільно з Україною", – зазначив Ігор Петренко.

При цьому все ж варто зазначити, говорить експерт, що хоча путін збільшує чисельність своєї армії, війна з НАТО все ще залишається малоймовірним сценарієм у короткостроковій перспективі.

"Москва чудово розуміє, що прямий конфлікт з Альянсом призведе до катастрофічних наслідків для росії. Однак кремль може використовувати загрозу війни з НАТО як інструмент тиску на Захід, намагаючись розколоти єдність альянсу і створити можливості для переговорів на вигідних умовах. Подальше розгортання ситуації буде залежати від того на що зважиться Захід", – підсумував Ігор Петренко.

НАТО зараз не бажає вступати у війну повноцінно

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова зазначила, що небажання НАТО входити у війну чітко і видно, і очевидно, тому що вже пішли заяви від дипломатичних кіл, наприклад від Словаччини, яка почала говорити про залучення в перемовний процес Росії, а також про те, що вступ України в НАТО може бути серйозною пересторогою і навіть перепоною.

"НАТО зараз не бажає вступати у війну повноцінно, але Росія всіляко намагається втягнути туди Альянс. Те, що на Заході шукають додаткові якісь обхідні шляхи і позиції стримування і задобрювання агресора спостерігаємо зі свіжих заяв Трампа-молодшого разом з Кеннеді-молодшим. Це говорить про те, що не поспішає західний світ робити різкі кроки для того, щоб вже зробити крок вперед і повноцінно увійти у війну і допомагати Україні. Тому тут будуть танці: крок вперед, два назад", – зазначає експерт.

На її думку, Російська Федерація зі свого боку буде нарощувати армію, намагатися посилювати свої зусилля – це буде робитися для того, щоб показати, що росіяни воюють не тільки з Україною, вони протистоять західному світу, як вони всюди в себе і це і транслюють.

"Внутрішній пропагандистський порядок денний всередині Росії навряд чи зміниться. Просто росіяни хочуть розмити ті поразки і ті удари, які вони отримують. Росіяни хочуть показати, що все це вони отримують не від України, яку вони постійно всюди нівелюють і принижують, призменшуючи її вагу і силу. Тож вони будуть й надалі розказувати, що їм протистоїть виключно Захід. Вони вже інформаційно давним-давно намагаються транслювати, що вони воюють з НАТО, бо в них саме це протистояння в усіх доктринах було прописано. Питання в іншому, що Сполучені Штати не бачать в Росії ключової загрози. Для них ключову загрозу становить Китай і саме тому ніхто з росіянами не планує ні воювати, ні протистояти тощо", – зауважила експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому Україні не світить членство в НАТО найближчі 20 років: пояснення експерта.