Працівників ТЦК перетворили на "демонів": які це матиме наслідки

Між представниками держави та громадянами виникає прірва

Закон про мобілізацію діє вже два місяці і можна говорити про те, що він має, як позитивні, так і негативні сторони, сказав порталу "Коментарі" політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун.

За його словами, безумовним плюсом є те, що прописуються процедури, підвищується рівень електронного документообігу. При цьому, він додає, що корупційних лазівок в питаннях мобілізації стає однозначно менше. Також експерт вважає позитивом і те, що держава до питання мобілізації почала ставитися більш системно та виважено. Окрім того, політолог звернув увагу і на те, що підвищується темпи мобілізації.

Втім, говорить Джигун, є і негативи довкола мобілізації і в першу чергу, вони стосуються саме справедливого підходу у цьому питанні.

"До прикладу там представники ДСНС чи інших критичних об'єктів і інфраструктури і економіки мобілізуються. Також є приклади, коли мобілізують людей, які виробляють дрони. І в той же час з іншого боку представники IT-сектору, які працюють на західний ринок і не створюють нічого для української Перемоги, вони бронюються", - говорить політолог.

На його думку, саме ця соціальна нерівність виснажує та призводить до невизначеності суспільства, до зростання поляризації суспільства і до недовіри до окремих інституцій.

В цьому контексті Джигун звернув увагу на різке погіршення ставлення до співробітників ТЦК, багато із яких боронили державу на фронті.

"До негативів можемо віднести демонізацію ТЦК, як таких. Хоча в більшості своїй це інституції з високого рівня професіоналами, які виконують свою роботу. Багато з представників ТЦК воювали на фронті, повернулися з пораненнями. Проте все вже дійшло до такого рівня, що суспільство демонізує, не довіряє, відчуває прірву між звичайними громадянами і представниками держави, які відповідають за мобілізаційні процеси", – підсумував Максим Джигун.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, є думка, що працівники ТЦК, які будуть виписувати штрафи громадянам за неоновлення даних, можуть бути в майбутньому притягнуті до кримінальної відповідальності.