Головна Новини Суспільство події Пом'якшення карантину на піку пандемії: що стоїть за діями влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Пом'якшення карантину на піку пандемії: що стоїть за діями влади

Експерти пояснили, чому на тлі антирекордів із захворюваності на коронавірус в Україні влада приймає одне за іншим рішення про пом'якшення заходів карантину

25 червня 2020, 17:26 comments2112
Поділіться публікацією:

Незважаючи на рекордне зростання інфікованих Covid-19, у великих українських містах не закривають (а у Львові навіть відкривають) заклади громадського харчування, спортивні та фітнес-клуби. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому так відбувається і чи тільки в турботі про малий та середній бізнес справа.

Пом'якшення карантину на піку пандемії: що стоїть за діями влади

"Відповідальність повинна нести не тільки місцева, а і верховна влада"

Аналітик в галузі права Українського інституту політики (УІП), адвокат, голова правозахисної громадської організації "Спільна мета" Ігор Печенкін вважає, що рішення ряду місцевих керівників суперечать нормативно-правовим актам, виданим Кабміном.

"Відповідальність за підвищення небезпечних рівнів епідеміологічної ситуації, пов'язаних з короновірусом буде покладена на органи місцевого самоврядування. Це найбільш ймовірне рішення, тим більше в умовах наближення місцевих виборів, – відзначає аналітик. – Воно, безумовно, стане інструментом маніпуляції проти неугодних владі місцевих керівників і нових кандидатів".

Однак відповідальність, на думку Ігоря Печонкіна, повинна нести і верховна влада. Тим більше – з урахуванням провального рівня забезпечення управлінських рішень.

"Народ, втомлений від безвідповідальних рішень, пов'язаних із забезпеченням діагностики короновірусу, браком санітарних коштів, транспортного колапсу, безгрошів'я, тотального скорочення – протестує таким чином, незважаючи на певні загрози бути зараженим або заражати інших, – вважає експерт УІП. – Збільшення рівня заражених безумовно буде, але – не критичне. Восени цей рівень загостриться. Після виборів і економічних криз рівень довіри до Зе-команди буде стрімко падати – і до кінця року досягне загрозливих для влади масштабів".

"Не думаю, що це прояв турботи про малий і середній бізнес"

Власник мережі стоматологічних клінік "Клініка Заблоцького", лікар-стоматолог, професор Ярослав Заблоцький вважає великим питанням до влади – чому вона на піку пандемії в Україні приймає рішення про пом'якшення карантинних заходів і відкритті ресторанів і фітнес-центрів в окремих містах.

"Щоб приймати такі рішення, потрібно спиратися на конкретні факти і цифри. Мені дуже хотілося б вірити, що ці рішення є відповідальними, а не безвідповідальними, – підкреслює Ярослав Заблоцький. – Не думаю, що це прояв турботи про малий і середній бізнес. Я впевнений, що турботи та підтримки з боку держави під час карантину не відчував ні один бізнес – і не відчуває сьогодні. Швидше, це страх перед бізнесом, оскільки бізнесмени і звичайні громадяни знаходяться на межі виживання і влада розуміє, що назрів бунт. Майже чотири місяці люди без роботи і без зарплати, всі запаси вже вичерпалися".

Професор зазначає, що він працює у Києві і у Львові, багато пересувається цими містами і бачить, як багато з'явилося вивісок "ОРЕНДА". Це означає, що багато хто вже не вистояв і змушений закривати бізнес або скорочувати його обсяги.

"Я бачив таку ж ситуацію у 2009-му році, коли тільки відкривав свою клініку в Києві, – продовжує Ярослав Заблоцький. – У 2008-му я не міг знайти приміщення під клініку, оскільки все було зайнято, а що пропонувалося було неліквідним і вартість була невиправдано дорога. А вже в 2009-м (після настання в кінці 2008-го кризи) приміщень в гарних місцях у центрі столиці стало дуже багато. Зараз ми спостерігаємо ту ж саму кризову картину – у вітринах безлічі ресторанів, фітнес-центрів, клінік з'являються оголошення про оренду".

Тому, наголошує лікар-стоматолог, саме страх перед бунтом підприємців підштовхує владу сподіватися на те, що культура людей щодо інфекційного контролю і захисту стала вище.

"Хоча це також сумнівно, оскільки наш народ розділився на дві частини – одні страшно бояться, а іншим все ні по чому, – каже Ярослав Заблоцький. – Складно прогнозувати, які будуть наслідки послаблення карантину. Як лікар, я особисто не вірю у другу хвилю коронавірусу. Якщо вона і буде, то точно не в таких масштабах, як на першому етапі. Крім того, люди у світі (й українці – не виняток) вже прийняли і звикли до деяких заходів захисту – носіння масок у людних місцях, частого миття рук і користування дезінфекторами. Звичайно ж, усім нам все так само важко не тиснути руки один одному при зустрічі та не цілуватися".

"Люди просто не вірять словам влади про небезпеку вірусу"

"Висловлю особисту думку. Ми все одно повинні перехворіти на коронавірус, – зазначає адвокат, юридичний експерт Тетяна Матяш. – Питання тільки в навантаженні на лікарні. Ситуацію довели до абсурду: продали всі маски і засоби індивідуального захисту на початку пандемії. Потім, коли вірус прийшов до нас, ми виявилися беззахисними".

З першого хворого вводиться жорсткий карантин, нагадує Тетяна Матяш. Хоча, наголошує вона, треба було просто тих, хто приїжджав, садити на карантин, а на людей надіти маски і пояснити важливість безпечної дистанції.

"Бізнес зупинений. До бюджету податки не йдуть. Природно, це не може довго тривати, – описує ситуацію експерт. – Починають послаблювати карантин. Йде природний ріст захворюваності. Навантаження на лікарні досі в межах норми. Але! Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявляє, що карантин був потрібен для залякування. Депутати відвідують свій ресторан. Президент з натовпом без масок сидить в кафе. Підсумок – люди просто не вірять словам влади про небезпеку вірусу. Порушують правила поведінки, не носять маски".

Як наслідок, відзначає Тетяна Матяш, епідемія зростає. А грошей у бюджеті немає.

"Так і закривати на новий карантин владі страшно: не послухають, пошлють", – підкреслює вона, нагадуючи притчу про хлопчика-пастуха, який кричав "вовки, вовки"...

Нагадаємо, що в Україні вже 40 008 хворих COVID-19 осіб. Вчора був встановлений новий добовий антирекорд (+994 хворих).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини