Politico назвало країну, яка може підірвати російську економіку: війна може зупинитися

Politico пише, що Саудівська Аравія може створити великі неприємності

Кремль ризикує зіткнутися із серйозними фінансовими труднощами, що може підірвати наміри Путіна продовжувати війну проти України. Це може статися, якщо Саудівська Аравія збільшить видобуток нафти. Ер-Ріяд незадоволений неузгодженістю країн у скороченні поставок для підвищення цін із поточних 70 до 100 доларів за барель. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Politico".

У матеріалі йдеться, що Саудівська Аравія планує збільшити експорт, щоб захопити частку ринку, навіть за зниження цін.

Експерти попереджають, що така стратегія завдасть удару російській економіці, яка значною мірою залежить від нафтових доходів.

Михайло Крутіхін, російський енергетичний аналітик, вважає, що цей крок несе "величезний ризик" для бюджету Росії. Якщо ціни впадуть на 20 доларів, це може зменшити доходи Росії на 1,8 трильйона рублів, що становить 1% ВВП, зазначає економіст Олександра Прокопенка.

На тлі низького попиту на нафту та порушень квот на видобуток з боку Росії Саудівська Аравія розглядає можливість зміни тактики для зміцнення свого панування на ринку.

Саудівська Аравія готова збільшити видобуток нафти, попереджаючи, що прагнутиме долі ринку, а не високих цін. Росію та інші країни, такі як Казахстан та Ірак, звинувачують у перевищенні квот, узгоджених із ОПЕК. Москва продовжує добувати нафту вище за свою квоту, незважаючи на обіцянки скоротити видобуток.

Зазначається, що прибуток Росії від продажу палива виріс на 41% у першій половині року, незважаючи на санкції. Кремль використовує "тіньовий флот" для обходу обмежень, заробляючи мільярди, підтримуючи війну з Україною. Навіть якщо Саудівська Аравія зменшить ціни, Росія навряд чи припинить свої воєнні дії.

Читайте також на порталі "Коментарі" - словацька помста за російську нафту: у країні заговорили про перекриття постачання дизпалива до України.