Головна Новини Суспільство події Перепис українців у 2023 році: на який результат можна чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

Перепис українців у 2023 році: на який результат можна чекати

Експерти розповіли, які моменти потрібно врахувати при проведенні всеукраїнського перепису

10 грудня 2020, 16:10
Поділіться публікацією:

Всеукраїнський перепис населення вирішили провести у 2023 році. "Коментарі" дізналися у експертів, які важливі моменти потрібно врахувати — та які несподівані результати можемо отримати.

Перепис українців у 2023 році: на який результат можна чекати

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Перепис важливий для стратегічних і конструктивних цілей держави"

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк підкреслює, що перепис населення традиційно проводять в так зване "обнулення" років. Тобто — кожні десять років. Це — рекомендація ООН.

"Перепис потрібний для розуміння соціальної, кількісної та гендерної кількісної складової країни. На основі цього будуються соціально-економічні прогнози і програми, за якими житиме країна, — зазначає експерт. — У нас перепис останній раз проводили в 2001-му. З того часу його постійно переносили. І ось — перенесли знову. Тепер на 2023 рік. Це зупиняє процес так званого аудиту, який уряд запустив зовсім недавно. Поки не зрозуміло насправді чому переноситься перепис. Але для стратегічних і конструктивних цілей держави він дуже важливий".

Тарас Семенюк прогнозує, що опозиційні політики підбиватимуть перенесення перепису під чергову "зраду". Але звертає уваги, що цей процес вимагає великих коштів (раніше називалася сума в 7,26 млрд грн). А гроші в нинішній кризовий час держава буде берегти.

"Називаються позамежні цифри — близько 10 млн трудових мігрантів. Перепис на такі питання може дати відповідь"

Соціолог Павло Кутуєв нагадує, що у 2019 році тодішній міністр Кабміну Дмитро Дубілет зробив спробу провести те, що він називав переписом.

"Але це була саме спроба оцінити кількість населення України. А не повноцінний перепис, що повинен охоплювати всі домогосподарства, — підкреслює Павло Кутуєв. — Перепис — це стандарт не тільки кількості населення, але і його гендерної структури, демографічної структури, сімейного стану, етнічної та лінгвістичної ідентифікації, освіти, джерела доходів, зайнятості, міграційної активності, житлових умов. Ці питання повинні задаватися, згідно з рекомендаціями ООН, кожні 10 років — під час чергового перепису. А в США перепис кожні 10 років взагалі закладений в Конституції. І в цьому ковідному році перепис там теж проходив, не дивлячись на масу складнощів".

З огляду на, що перепис в Україні майже 20 років не проходив, сюрпризи точно будуть, впевнений соціолог. Адже ми не дуже уявляємо, що у нас зараз в країні відбувається з ряду напрямків.

"Загальновідомо, наприклад, що офіційна кількість людей в Києві — близько 3 млн. А реально, згідно з даними соціологів і демографів, в столиці проживає близько 5 млн людей, — підкреслює Павло Кутуєв. — Трудова міграція — питання політизоване, їм спекулюють. Називаються позамежні цифри — близько 10 млн трудових мігрантів. Перепис на такі питання може дати відповідь".

За словами експерта, за допомогою класичного перепису ми зменшуємо можливість політичних спекуляцій, а також отримуємо основу (стандарт одного метра), щоб заміряти все інше, формувати реальні реєстри для функціонування нашого суспільства.

"Без цієї інформації неможливо проводити раціональну — соціальну та економічну політику. Уряд завжди хоче скорочувати перерахування коштів на місцевих рівень, тому зацікавлений в применшенні числа населення. А місцева влада — навпаки. В результаті отримуємо перетягування каната, а не вдумливу раціональну держполітику", — зазначає Павло Кутуєв.

Нагадаємо, Кабмін схвалив розпорядження "Про проведення у 2023 році Всеукраїнського перепису населення".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини