Переговори США та Китаю: ЗМІ дізналися деталі

Вашингтон дорікнув Пекін у небажанні бути демократичнішим

Міністр оборони США Ллойд Остін провів зустріч зі своїм китайським колегою Дун Джунем. Американський чиновник запевнив, що попри війну в Європі Вашингтон не відмовляється від своїх партнерів в Азії. Як передає портал "Коментарі", пише видання Reuters, цитуючи заяву глави Пентагону.

"Незважаючи на ці історичні зіткнення в Європі та на Близькому Сході, Індо-Тихоокеанський регіон залишається нашим пріоритетним театром бойових дій. Дозвольте мені чітко заявити: США можуть бути у безпеці тільки в тому випадку, якщо у безпеці буде Азія. Саме тому США вже давно зберігають свою присутність у цьому регіоні", - заявив Остін.

Глава Міноборони США наголосив на важливості альянсів у регіоні.

"І мирне вирішення суперечок шляхом діалогу, а не примусу чи конфлікту. І вже точно не шляхом так званого покарання", - дорікнув він Китай.

У відповідь китайський генерал-лейтенант Цзін Цзяньфен заявив, що індо-тихоокеанська стратегія США спрямована на те, щоб "внести розкол, спровокувати конфронтацію та підірвати стабільність".

"Вона служить лише егоїстичним геополітичним інтересам США та суперечить історичним тенденціям та загальним прагненням країн регіону до миру, розвитку та безпрограшної співпраці", - сказав заступник начальника Об'єднаного штабу Центральної військової комісії Китаю Цзін.

Дун попередив Остіна, що США не повинні втручатися у справи Китаю з Тайванем, повідомив представник міністерства оборони У Цянь.

Читайте також на порталі "Коментарі" - після того, як Індія підтвердила свою участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, Китай, який досі цього не зробив, опинився в непростій ситуації. Всидіти на "двох стільцях" тепер навряд чи вдасться. Це відбувається на фоні загострення війни санкцій між КНР і Заходом. Так, Китай наклав санкції на три американські оборонні компанії через продаж зброї Тайваню. Він також звинувачує США у "затягуванні війни в Україні" постачанні нам озброєнь. У свою чергу, Штати мають намір покарати Китай за допомогу Росії у її війні проти України. При цьому США, на відміну від Великобританії, не звинувачують КНР у прямих постачаннях зброї до РФ. Що відбувається зараз між Китаєм і Заходом? Чого очікувати від Пекіна в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.