Передача російських активів Україні: з яким закликом банки звернулися до Британії

Банки закликають Британію підготувати законодавство до можливої передачі російських активів

Міжнародні банки, прагнучи уникнути юридичних проблем, закликають встановити правові засади перед тим, як передавати кошти Україні. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, повна сума заморожених російських грошей у Великій Британії невідома, але деякі називають суму 26 мільярдів фунтів активів Центробанку РФ. Деякі банкіри та юристи у Великій Британії попереджають, що гучні конфіскації активів ризикують пошкодити репутації Лондона як міжнародного фінансового центру і можуть викликати питання щодо верховенства права.

У матеріалі йдеться про пріоритет для банків є певна форма правового захисту або відшкодування від будь-яких майбутніх позовів з боку Росії проти окремих фінансових установ, причетних до конфіскації активів, кажуть люди, знайомі з цим питанням. Для запобігання проблемам, які можуть виникнути при відчуженні російських грошей на користь України, створюють альтернативні пропозиції.

Одним із них є випуск облігацій із використанням коштів як застави.

Інший сценарій, який набув популярності серед банків та в ЄС, полягає у тому, щоб відокремити відсотки, нараховані на заарештовані активи, та передати їх Україні, залишивши самі активи незайманими. Цей сценарій вважається найбільш прийнятним багатьом банкірів.

Фінансові установи заявили депутатам і державним службовцям, що будь-який крок щодо арешту грошей вимагатиме чіткого аудиторського сліду, щоб показати, що кошти йшли в Україну, і зробити процес надійним і прозорим. Вони також закликали уряд врахувати будь-який тиск на банківську ліквідність, який може виникнути як через раптові вимоги щодо передачі готівки, так і через те, що інші іноземні інвестори, стурбовані арештом активів, вирішать забрати свої кошти.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у чому складність передачі заморожених російських активів Україні: чим може відповісти РФ.