Пекельна спека знову повертається в Україну: яка буде погода у серпні

Африканська повітряна маса принесе в північні широти температуру вище +40°С

У першій половині серпня на погоду в Європі впливатиме малорухливий субтропічний гребінь, витягнутий з Північної Африки в бік Центральної та Південної Європи, що сприятиме поширенню спекотної африканської повітряної маси на північніші широти. Це призведе до нової хвилі спекотної погоди в багатьох європейських країнах та містах. Про це розповів Ігор Кібальчич, відомий синоптик та кандидат географічних наук, в інтерв'ю для "Телеграфу".

Очікується, що період аномально спекотної погоди в Центральній та Південній Європі триватиме приблизно з 5 по 15 серпня. У цей період максимальні денні температури можуть досягати місцями +40°С та більше. Крім того, очікуються активні грозові процеси з такими небезпечними явищами, як сильні зливи, шквали та великий град, особливо в Італії, Німеччині та деяких прилеглих країнах.

Цей субтропічний гребінь і пов'язана з ним спека поступово просуватимуться на схід. Південно-західні регіони України першими зіткнуться зі спекотною погодою, де можуть спостерігатися максимальні температури близько +33…+38°С.

У другій половині серпня очікується поступове зниження температури на більшій частині території Європи через надходження повітряних мас із Атлантики. Основна частина дощів випадатиме у першій та третій декаді серпня. Однак через поле підвищеного тиску загальна кількість опадів в Україні прогнозується невеликою, становлячи лише 35–60% від кліматичної норми (приблизно 18–43 мм), хоча локально може випасти більше опадів, як це часто буває в літні місяці.

Протягом серпня температурний режим буде таким, що найспекотніша погода у першій декаді встановиться у південно-західних областях. Після 10–12 серпня спека пошириться на більшу частину України, а в третій декаді очікується зниження температури до показників, близьких до норми. Загалом за серпень середня температура очікується на 2,0–2,5°С вище за норму і коливатиметься по країні у діапазоні +22…+26°С, а в гірських районах Карпат буде на кілька градусів прохолодніше.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, як глобальне потепління змінить погоду в Україні.