Овочі в Україні різко дорожчають: які продукти зросли в ціні та скільки коштують цього тижня

Огірки подорожчали на 26%: що відбувається на ринку овочів

За останній тиждень українці відчули значне підвищення вартості огірків, що пов’язано з різким зменшенням їхньої пропозиції. Через холодну погоду фермери змушені завершувати сезон вирощування тепличних огірків, тому кількість овочів на ринку знизилася, що і призвело до зростання цін. Тепер ціна на огірки варіюється від 65 до 80 грн за кілограм.

Аналітики проєкту EastFruit відзначають, що ще одним чинником подорожчання стало те, що імпортних огірків на ринку практично немає. Відсутність конкуренції з іншими країнами, а також високий попит серед українських споживачів, змушують ціни рости навіть при обмеженій кількості продукції.

Відомо, що в супермаркетах ситуація з цінами виглядає наступним чином: в Auchan огірки коштують 83 грн за кілограм, у Сільпо – від 99 грн/кг, а в АТБ – 79,89 грн/кг. Різниця у вартості залежить від якості овочів і політики конкретної мережі.

Експерти прогнозують, що вже наступного тижня на ринку можуть з'явитися перші імпортні огірки, оскільки внутрішні запаси скорочуються. Станом на сьогодні, тепличні огірки вже на 14% дорожчі, ніж минулого року в цей самий час, що змушує шукати альтернативні джерела постачання.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Цієї зими в Україні варто очікувати помітне зростання цін на деякі основні продукти харчування. За прогнозами, вартість овочів, молочних продуктів, яєць та м'яса курятини може піднятися на 10-15%. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час свого виступу.