Головна Новини Суспільство події Від Антарктиди відколовся гігантський айсберг площею в півтора Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Від Антарктиди відколовся гігантський айсберг площею в півтора Києва

За прогнозом вчених, айсберг може піти від континенту або сісти на мілину і залишитися поруч з льодовиком

28 лютого 2021, 00:32
Поділіться публікацією:








Величезний айсберг площею 1270 квадратних кілометрів відокремився від шельфового льодовика Бранта в Антарктиді.

Від Антарктиди відколовся гігантський айсберг площею в півтора Києва

Відколовся айсберг (фото з відкритих джерел)

Як повідомляє Британська антарктична служба, перша вказівка на неминучість відділення айсберга від шельфового льодовика Бранта з'явилося минулого року. Тоді новий розлом, названий Північним рифтом, рушив у напрямку великого розлому біля мови льодовика Стенкомб-Уиллс в 35 кілометрах. Північний рифт став третьою великою тріщиною в шельфовому льодовику, яка активізувалася за останнє десятиліття.

У Антарктичній службі також спрогнозували, що в найближчі тижні або місяці айсберг може відійти від шельфу. Однак цього не станеться, якщо він опинився на мілині, в такому випадку вся крижана маса залишиться поруч з шельфом Бранта.

У січні 2021 рифт просувався на північний схід зі швидкістю до 1 км на добу, прорізаючи плавучий шельфовий льодовик товщиною 150 м. Айсберг утворився, коли тріщина розширилася на кілька сотень метрів за кілька годин 26 лютого, звільнивши його від іншої частини плавучого шельфового льодовика.


Нагадаємо, самий великий у світі асйберг А68 відобразили на фото. Знімки зробили пілоти Британських сил на південноатлантичний островах (BFSAI). Повідомляється, що зараз айсберг рухається через Південний Антарктичний фронт, наближаючись на своєму шляху до острова Південна Георгія. Пілотам вдалося відобразити деталі тріщин в айсбергу і його уламків. Але при цьому не вийшло повністю помістити айсберг в один знімок — настільки він великий. Тому військові зняли айсберг крупним планом, показавши і його, і все, що утворилося в воді навколо нього. Відзначається, що цей айсберг привертав увагу численних круїзних суден в Південному океані влітку. Однак через нинішньої глобальної пандемії рух круїзних суден в цьому році дуже скоротилося.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини