Очікування від зустрічі Байдена та Сі: чому саме зараз делегація України прибула до США

Присутність української делегації в США саме в такий період – не випадкова і дуже важлива

У період, коли у США готується зустріч американського та китайського лідерів, під час якої Вашингтон сподівається відновити військову співпрацю з Пекіном, до Штатів прибула українська делегація. Як повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак, який входить до її складу, будуть зустрічі в Білому Домі, Конгресі, аналітичних центрах, з представниками громадських організацій. Йтиметься про формулу миру Зеленського, зміцнення оборони України, всебічне поглиблення співпраці. Які очікування від цього українського візиту, а також від запланованої на 15 листопада зустрічі президента США Джо Байдена з лідером Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіном? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

США та КНР намагаються врегулювати розбіжності

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова впевнена, що зустріч американського та китайського лідерів є дуже важливою.

"Це перший візит Сі Цзіньпіна до Сполучених Штатів за дуже довгий період, – зазначає вона. – І це буде друга особиста зустріч двох лідерів після обрання Байдена у 2020 році. Для Байдена у разі продуктивного діалогу це буде серйозним досягненням його президентства".

Аналітик наголошує, що головною темою саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, в рамках якого у Сан-Франциско і запланована зустріч Байдена та Сі, стане оборонна співпраця.

"США прагнуть налагодити лінії комунікації – як на найвищому рівні між Пентагоном та Міністерством оборони Китаю, так і на тактично-оперативному рівні, зокрема в Індо-Тихоокеанському регіоні. Ще два лідери обговорять Іран, – прогнозує Олександра Решмеділова. – Іран та Китай підписали угоду про співпрацю на 25 років, тому Пекін є тепер певним ключем до Тегерану. У тому числі, в ракурсі контролю та відповідальності щодо ядерної програми Ірану та загрози, яку вона становить. А також – загроз, які Іран становить для регіональної стабільності, для американських сил у регіоні".

Сі Цзіньпін уже заявив про готовність співпрацювати зі США, наголошує експерт. Причому заклик до більш стабільних двосторонніх зв'язків пролунав напередодні візиту міністра закордонних справ Китаю – Ван І – до Штатів.

"США та КНР намагаються врегулювати розбіжності та працюють разом, щоб відповісти на глобальні виклики, – пояснює Олександра Решмеділова. – При цьому міністр фінансів США Джанет Йеллен заявила, що американський уряд має докази того, що китайські фірми, ймовірно, допомагають у постачанні обладнання для армії РФ в обхід західних санкцій. І зазначила, що китайські компанії не повинні надавати матеріальної підтримки російському оборонно-промисловому сектору, інакше зіткнуться зі значними наслідками. Проте, самі компанії не назвали. Тож сприймаємо цю інформацію як певне попередження".

На думку експерта, присутність української делегації в США саме в такий період – не випадкова і дуже важлива.

"Не виключаю, що є і російська делегація, – зазначає Олександр Решмеділова. – Україні дуже важливо, щоб під час цього візиту до США наші представники доклали всіх зусиль для проходження через Конгрес обіцяної нам допомоги. І очні зустрічі, переговори можуть тут мати вирішальний вплив".

У американців та китайців, схоже, дозріло розуміння взаємозалежності з низки питань

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Зустріч американського президента з китайським лідером можна вважати однією з ключових у цьому політичному сезоні. І те, що Сі вперше за багато років вирішив прилетіти до США, говорить про те, що американо-китайські відносини виходять із глибокої кризи, в якій були досить довго".

На думку експерта, в американців та китайців, схоже, дозріло розуміння взаємозалежності – в економічному, політичному, військовому плані. Кожна із цих сторін може серйозно вплинути на стан іншої. І вигідніше домовлятися, а чи не конфліктувати.

"Звичайно, домовлятимуться вони насамперед щодо важливих для них економічних, військових моментів. Про зниження політичної напруги між Вашингтоном та Пекіном. Але й тему України навряд чи оминуть", – вважає політолог.

З огляду на те, що в контексті російсько-української війни ми відстоюємо принцип – ніхто не говорить про Україну без України, цілком логічним, пояснює Максим Джигун, є прибуття нашої делегації до Штатів. Мабуть, щоб шукати точки дотику з американською стороною, щоб та висловила потім наші позиції на переговорах з китайською.

"Нашу делегацію очолює перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко. Тому підніматиметься й тема економічного співробітництва, – упевнений експерт. – Тема, яка також залежить від американо-китайських відносин. Наскільки ті будуть успішними, настільки США можуть собі дозволити спрямовувати свої ресурси не на протидію КНР (у контексті Тайваню, на економічних фронтах), а на підтримку партнерів України, зокрема. Констатуючи: присутність України у США під час переговорів між Джо Байденом та Сі Цзіньпіном має важливе значення. Як символічне, так і у практичній площині".

Зараз Китай опинився на роздоріжжі

На думку політичного експерта Сергія Тарана, сам факт зустрічі між Байденом та Сі Цзіньпіном – вже хороша новина для України та погана для Росії.

"РФ бачить майбутнє як світ постійних конфліктів та конфронтацій. У тому числі між США та КНР, що дозволяло б росіянам мати в особі Китаю потужного союзника у протистоянні із Заходом. Але, якщо зустрічаються лідери США та КНР, це демонструє, що між ними немає глобального конфлікту. Відповідно, вони можуть укласти певні політичні угоди щодо стабілізації ситуації у світі", – пояснює Сергій Таран.

Експерт зазначає, що Китай, з одного боку, начебто зацікавлений у тому, щоб мати власну політику, що йде врозріз з політикою Заходу. З іншого боку – зацікавлений і в стабільному економічному розвитку. А через війни, що розгорнулися (російсько-української, ізраїльсько-хамаської) КНР економічно не виграє.

"Якщо США та Китай домовляться відновити світову безпеку, що дозволить продовжити глобальне економічне зростання, обидва вони опиняться у профіті. І не лише вони, – наголошує Сергій Таран. - По суті, зараз Китай опинився на роздоріжжі. Обирати шлях конфронтації, чи – економічного розвитку. Зустріч Байдена із Сі Цзіньпіном, що наближається, дає надію, що КНР зробив правильний вибір, поставивши на розвиток, а не конфронтацію. Це не принесе одразу мир в Україну. Але зробить його значно ближчим, посилить наші позиції. За умови, що Китай припинить підтримувати РФ, як це робить зараз. Хоча б просто переставши купувати в неї нафту, що завдасть разючого удару по бюджету країни-агресора".

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи може зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна наблизити мир в Україні: чим закінчаться переговори.