Головна Новини Суспільство події Нові фронти можуть послабити РФ у протистоянні з Україною: яка ймовірність їхнього відкриття
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові фронти можуть послабити РФ у протистоянні з Україною: яка ймовірність їхнього відкриття

Російська армія може не встояти, якщо відриють нові фронти і доведеться кидати додаткові сили

28 березня 2022, 08:37 comments1718
Поділіться публікацією:

Російське вторгнення в Україну, відкрита фаза якого відбулася 24 лютого, триває вже 33-й день. Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що якщо в Росії будуть відкриватися нові фронти в інших країнах, то це істотно допомогло б Україні боротися з нападом РФ. Якою є ймовірність, що такі фронти відкриються? Якщо не зараз, то коли Росія може почати втрачати контрольовані нею території поза РФ чи території власне РФ у нинішньому вигляді? З такими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Нові фронти можуть послабити РФ у протистоянні з Україною: яка ймовірність їхнього відкриття

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Всерйоз розраховувати на те, що якісь треті сили допоможуть Україні – це наївно

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан зазначає, що у будь-якій війні другий фронт – це завжди переваги для тієї держави, яка тримає основний удар.

"Отже, – продовжує він, – для України навіть загроза якихось бойових дій проти Росії в інших частинах світу – це позитив. Як би це цинічно не звучало. Адже сама загроза змушує рашистів тримати якісь підрозділи їхніх збройних сил на проблемних для них ділянках їхнього кордону, не маючи можливості перекинути їх до України".

У той же час, ймовірність початку збройних зіткнень за участю РФ та інших держав – вкрай низька, вважає експерт.

Вадим Трюхан аргументує:

"Японія не піде далі за політичні заяви. У Грузії при владі – проросійські політики, яким і на думку не спаде спробувати відновити територіальну цілісність своєї держави. У Молдові для вирішення питання Придністров'я відсутня відповідна військова здатність. Залишається питання Нагірного Карабаху. Проте Кремль не ризикне перешкодити Азербайджану завершити розпочате 2020 року – повне відновлення територіальної цілісності. Відтак, серйозно розраховувати на те, що якісь треті сили допоможуть Україні – це дещо наївно. Єдине, що може статися, – прилетить "чорний лебідь" (несподіваний фактор), який зламає нинішній сценарій. Таким "чорним лебедем" може, наприклад, стати наступ талібів на Таджикистан. Адже загрозу з Афганістану Москва не помітити не зможе – і буде змушена направити на її ліквідацію значні сили".

Нещодавнє загострення ситуації у Нагірному Карабаху показало, що варіант додаткових фронтів можливий

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко наголошує: сьогоднішня боротьба України проти Росії показала, що заяви про військову міць агресора – такі ж порожні, як і російські новини.

"Армія – це продовження проблем суспільства. І якщо суспільство зазнає корупції, то вона буде і в армії, – пояснює експерт. – При цьому Росія наробила купу територіальних проблем на своєму прикордонні. Грузія, Молдова, внутрішні проблеми – це все може випливти, якщо Україна цілеспрямовано доводитиме, що російська військова міць на папері та те, що є насправді – різні речі".

На думку Богдана Петренка, нещодавнє загострення ситуації у Нагірному Карабаху, де Росія має підтримувати Вірменію, показало, що варіант додаткових фронтів є можливим. Але для цього, упевнений конфліктолог, треба зробити дві речі.

"Перша – це продовжувати боротьбу в Україні, демонструючи, що Росія не така страшна, як її самі росіяни сприймають. Більше того, внаслідок нашої боротьби Кремль буде змушений послаблювати свою військову присутність у інших регіонах. Тобто ми працюємо і над кількісним, і над якісним зниженням боєздатності Росії, – зазначає експерт. – А друга – працювати з громадською думкою регіонів самої Росії та країн, які мають територіальні проблеми з РФ. Виконання цих двох факторів суттєво посилить і антиросійські настрої та бажання інших країн відновити свою територіальну цілісність".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський назвав ключову умову України на переговорах із РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Катэрина

28 березня 2022, 15:57

Фантазеры )))))


Новини