Головна Новини Суспільство події Нові "плівки Медведчука": як записи розмов позначаться на Порошенку
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові "плівки Медведчука": як записи розмов позначаться на Порошенку

Експерти розповіли, чому записи з'являються саме зараз і кому це може бути вигідно

8 червня 2021, 10:49
Поділіться публікацією:








Журналісти BIHUS info, які отримали доступ до "плівок Медведчука", продовжують його "прожарювання". У четвертому матеріалі за підсумками розшифровки аудіозаписів вони розповіли, чим голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук займався, поки відповідав за обмін полоненими з т.зв. "Л/ДНР". Йшлося не тільки про це, а й про покупку газу та електрики у РФ. Фігурує на плівках і Порошенко, про якого говорить Медведчук, торкаючись переговорів про обмін полоненими й економічні моменти.

Нові "плівки Медведчука": як записи розмов позначаться на Порошенку

Нові "плівки Медведчука" - Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Чому плівки, які явно були раніше в розпорядженні спецслужб (записані розмови від 2014 роки), почали "вистрілювати" тільки зараз, та й те дозовано? Наскільки ефективний такий вид компромату? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Завдання — вибивати Петра Порошенка як політичного опонента чинної влади

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко думає, що публікація "плівок Медведчука" переслідує виключно політичні цілі.

"Швидше за все, завдання — вибивати Петра Порошенка як політичного опонента чинної влади. Якби стояла мета притягнути до відповідальності Медведчука, Порошенка чи інших осіб, то ці плівки не передавалися б журналістам і не публікувалися у відкритих джерелах. Вони б вивчалися в рамках відповідних кримінальних проваджень. І могли стати ґрунтовними доказами, якщо вони автентичні, щоб залучити тих чи інших осіб до відповідальності. А те, що зараз робиться — направлене на політичну боротьбу, на моральний осуд. Завдання — викликати емоційно-медійний ефект. Але, на превеликий жаль, все це не має юридичного підтексту", — зазначає Олександр Мусієнко.

Адвокат наголошує — те, що вже опубліковано, ще й таким чином, навряд чи зможе стати належним доказом у судовому процесі.

"Хотілося б, щоб непривабливі факти, за якими можуть проходити як підозрювані колишній президент, Медведчук, інші особи, кому можна інкримінувати серйозні злочини, збиралися ретельно, їм давалася належна правова оцінка, вони доводилися в судах. Від цього буде більший ефект, в тому числі юридичний. А поки що відбувається — політична боротьба і не більше", — резюмує експерт.

Факти, які розкривають плівки, це не героїчна історія, це — багато в чому компроміси війни. А хто був на війні, розуміє, що без компромісів там не буває

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш підкреслює, що саме Бігус своїми першими плівками, інформаційною кампанією в лютому 2019 року, якоюсь мірою сприяв тому, щоб Зеленський прийшов до влади.

"Плівки з Гладковським-Свинарчуком, розслідування навколо нібито розкрадання на "оборонці", серйозно вплинули тоді на електоральні настрої. Час був вибраний грамотно, незадовго до виборів. І хоч розслідування до кінця не довели, але осад залишився. Так що довіри до Бігуса з точки зору інформаційної кампанії немає. Я розумію, що йде маніпуляція. Попередні плівки грамотно з'явилися в потрібний час, спрацювали. І зараз плівки, які видають порційно, потрібно розглядати у світлі інформаційної кампанії, що проводиться командою Зеленського. Завдання — максимально пов'язати Порошенка з Медведчуком, зменшуючи рейтинги п'ятого президента і його "Європейської солідарності". Частково це спрацьовує, але серйозної шкоди Порошенку навряд чи завдасть", — вважає Денис Богуш.

Він пояснює, що плівки спрямовані, перш за все, на електорат Порошенка.

"Для Зеленського і його соратників Порошенко, навіть не будучи президентом — це ворог, який, якщо щось трапиться, може знову стати главою держави. І вони "підпилюють" усіма можливими для себе способами електорат Порошенка. Як і всюди, там є ядро, яке залишиться завжди. Але є прихильники, які за Порошенка більшою мірою, тому що проти інших. І ось їх і вибивають з цієї ніші такого роду плівки. Зеленському та "Слузі народу" це нічого особливо не додає. А у Порошенка кожен такий злив якісь 0,5% відніме. Безумовно, факти, які розкривають плівки, це не героїчна історія, це — багато в чому компроміси війни. А хто був на війні, розуміє, що без компромісів там не буває", — зазначає експерт.

Денис Богуш підкреслює, під час гострої фази війни все одно, хто змінює полонених — їм важливо було повернутися.

"Були жорсткі компроміси. І суспільство розуміло, що Порошенко, напевно, інакше не міг чинити. Як йому здійснювати комунікацію з Путіним, якщо той був згоден лише на Медведчука? Інша справа, що під час переговорів Медведчук круто блефував. Це чітко видно із записів, — зазначає Денис Богуш. — Він розповідав, що на всіх впливає, що Порошенко мало не у нього в кишені. Будував свій образ. Вибудовував медіа-імперію, а також інші бізнес-моделі, в тому числі енергетичні. Багато критики, що Медведчук купив телеканали за президентства Порошенка. Але треба розуміти, що це сталося, коли Порошенко закінчував свою каденцію. І тоді ці канали особливо не дзявкали, що не були відверто проросійськими. Найбільш жорстка російська пропаганда пішла з них, коли президентом став Зеленський. Тому що побачили, що прийшла слабша команда. В результаті Медведчук і Ко почали нахабніти. Чим це закінчилося, ми вже знаємо".

Раніше портал "Коментарі" писав, чи  пов'язаний Порошенко із закупівлею вугілля в "Л-ДНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 червня 2021, 11:43

Потрібно, щоб і спільники Порошенка, видовищні "патріоти": Ярош, Сенцов, Чубаров, інші з його фракції та подібні, не уникли відповідальності. Звісно морально-політичної. Найстрашніше для них - позбавити звань та пільг, зробити рівними з усіма. В нагоді стануть юридичні аргументи: а) не знання закону, не звільняє від відповідальності; б) повинен був знати або дізнатись про всі фактори; в) повинен був докласти достатніх зусиль, щоб вивчити/перевірити свого контрагента/вождя. Щоб не стверджували: "Бес попутал".


Новини