Нові ПДР з 1 листопада: що зміниться для українців

У правилах додано нові знаки та оновлено дорожню розмітку

Відповідно до постанови від 29 вересня 2021 р. № 1091 "Про внесення змін до Правил дорожнього руху" нові зміни будуть діяти з 1 листопада. Про це повідомляють в прес-службі уряду.Серед нових обмежень - швидкість на трасах. Нові правила встановлюють мінімальне значення швидкості руху автомобіля на різних смугах руху. Смуги відділяються розміткою різної ширини.

Також в правила внесено поняття "велосипедної смуги", "велосипедного переїзду", "виїзду велосипедистів", "дороги із зустрічною велосипедною смугою" та нові знаки для позначення. Згідно з новими правилами, велосипедисти мають проїжджати перехрестя через спеціальний велосипедний переїзд або відповідно до вимог правил. У нових правилах чимало пояснень як мають рухатися водії двоколісних транспортних засобів та вводяться нові обмежувальні знаки. В тексті пояснюється як можуть їхати велосипедисти, якщо немає спеціальних смуг.

В правилах з'являються нові поняття суміжного переходу з переїздом для велосипедистів та діагонального переходу. Так, суміжний пішохідний перехід та велосипедний переїзд облаштовуються там, де між ними відстань не більше 0,4 метра.

У правилах визначені різні типи доріг - європейська мережа доріг (букви та цифри білого кольору на зеленому фоні), що позначаються буквою Є, буквою М — міжнародні, буквою Н — національні (букви та цифри білого кольору на червоному фоні). Буквою Р — регіональні, буквою Т — територіальні (букви білого кольору на синьому фоні), буквою О — обласні, буквою С — районні (букви чорного кольору на білому фоні). У правилах додано нові знаки та оновлено дорожню розмітку. Обсяг додатку — 50 сторінок з рисунками. Завантажити додаток можна тут.

Як повідомляв портал "Коментарі", власник "євробляхи" спалив своє авто та зняв все на відео. Чоловік, який мав у власності авто з європейськими номерами, спалив його на знак протесту проти великих цін на розмитнення машини. У такий спосіб власник "євробляхи" висловив свій протест.