Головна Новини Суспільство події Найвпливовіші українці або про що говорять рейтинги різних ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Найвпливовіші українці або про що говорять рейтинги різних ЗМІ

Кінець року - час підбиття підсумків, зокрема, і рейтингових. У медіа стало традицією публікувати щорічний рейтинг топ-100 найвпливовіших людей

19 грудня 2020, 19:22
Поділіться публікацією:

18 грудня журнал "Кореспондент" опублікував свій рейтинг. Таким чином, маємо вже три версії списку найвпливовіших українців (раніше їх видали "НВ" і "Вести"), а значить, можна проаналізувати, які тренди на політичному олімпі подарував нам 2020 й.

Найвпливовіші українці або про що говорять рейтинги різних ЗМІ

ФОТО: 1news.com.u

Зеленський — перший тільки за посадою

"НВ" і "Кореспондент" поставили президента Зеленського на перше місце. У нинішніх умовах це виглядає скоріше як данина традиції і авторитету займаної посади. Цікавіше виглядає версія "Вістей", де президент поступається за впливом і західним послам, і олігархові Ринату Ахметову, розділяючи четверте місце з главою ОП Андрієм Єрмаком. Наскільки насправді впливовий президент Зеленський — питання риторичне. Напевно, якби він відчував повноту влади, були б виконані його передвиборні обіцянки щодо закінчення війни на Донбасі. За фактом маємо залежність української влади від думки Заходу, що проявляється у всіх значущих питаннях. Зовнішнє управління вже давно не міф і не казка. Рішення "Вістей" розмістити на другому місці свого рейтингу послів країн G7 — це відображення існуючих реалій, коли суверенній державі Україна американське посольство публічно забороняє купувати російську вакцину від коронавіруса.

Рейтинг довіри до президента невблаганно знижується, а це змушує його шукати ситуативні союзи з олігархами та їхніми депутатами. Зеленський обіцяв покінчити з олігархатом в Україні, а за фактом лише переформатував його під себе.

Найвпливовіші українці або про що говорять рейтинги різних ЗМІ - фото 2

Ахметов — головний олігарх і спонсор влади

Рінат Ахметов у всіх рейтингах посідає друге-третє місце за впливовістю. Людина, яка публічно до політики не має відношення, та й взагалі публічною особою не є, однак має заводи, пароходи і кошик ручних депутатів. Що й казати, якщо навіть прем'єр-міністр Шмигаль — це креатура олігарха, один з небагатьох прем'єрів в історії України, яких неможливо розглядати як самостійну фігуру. Спробуйте пошукати Шмигаля в рейтингах впливовості, а адже це третя особа в державі.

Ахметов — монополіст не тільки в економіці, але і в політиці. Він засипав "слуг" грошима, щоб домінувати. Цікаво, що опоненти Ахметова в бізнесі — Ігор Коломойський і Віктор Пінчук — за цей рік пристойно втратили в рейтингах. Вони в опалі президента, їх люди втратили посади. Однак така залежність від найбагатшої людини країни робить нинішню владу іграшкою в руках олігарха. Але і у Ахметова є свої слабкі місця — так він обіцяв Зеленському перемогу на виборах в Кривому Розі — але програв. А значить, епоха колись всемогутнього олігарха наближається до завершення.

Аваков — найстабільніший в Кабміні

У Зеленського прем'єр-міністри — відверті слабаки. Що Гончарук, що Шмигаль так і не стали серйозними фігурами. А ось глава МВС Арсен Аваков з року в рік залишається в топах подібних рейтингів. Як пишуть видання, у Авакова до сих пір є прем'єрські амбіції. Але навіть без головного крісла в Кабміні Аваков може заблокувати будь-яке рішення уряду. З ним рахується президент, оскільки свою сутичку з Банковою Аваков виграв раніше, зберігши посаду і керівництво Нацгвардією.

Коли до локдауну закликає глава МОЗ Степанов, його відверто ігнорують. Коли за введення жорсткого карантину висловлюється Аваков, влада шукає компромісне рішення і таки вводить його. Заради підвищення рейтингу Авакову дали добро на організацію повернення Віталія Марківа в Україні.

Аваков намагається зберігати нормальні відносини з усіма центрами сили в Україні. Ось уже кілька років він — хранитель балансу у владі. А при "зелених" — чи не єдиний державник в уряді. ЗМІ пишуть про його зв'язки з верхівкою Демократичної партії, що лише посилює вплив Авакова в нинішній ситуації.

Медведчук — потужно нарощує вплив

Лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук — п'ятий у всіх трьох рейтингах. У всіх списках він за рік показав хороший прогрес, піднявшись до п'ятірки з 10-го, 8-го та 7-го місць. Це заслуговує бути відзначеним, оскільки багато персонажів з високими місцями з торішніх рейтингів за рік буквально полетіли в небуття, але Медведчук наполегливо нарощує вплив, як і його партія. Якщо в 2019 році на парламентських виборах ОПЗЖ набрала 13%, то зараз партія стрімко наздоганяє "Слугу народу", і, за даними "Соцмоніторингу" і КМІС, її готові підтримати 22% виборців. На місцевих виборах ОПЗЖ перемогла в шести регіонах, ставши всеукраїнською політичною силою. Особливо показовою була перемога в рідному для президента Кривому Розі, де кандидат від ОПЗЖ відправив у нокаут кандидата від "слуг народу".

Запорука успіху Медведчука — його стабільність і націленість на вирішення найважливіших проблем держави. Він презентував мирний план, який схвалили Росія і ОРДЛО і який реально міг би закінчити війну на Донбасі. Він домовився з Росією про зниження цін на газ для України. Він умовив Путіна зняти санкції з ряду українських підприємств заради відродження вітчизняної економіки. Зрештою, він вирішив питання з поставками і виробництвом вакцини від коронавіруса в Україні. Якби Банкова займалася відстоюванням інтересів держави, всі ці домовленості вже працювали б на благо України.

Цікавий факт — міністри і глави ОП потрапляють в подібні рейтинги і тут же з них вилітають, а Медведчук впевнено зростає.

Порошенко — підтримка західних кураторів

П'ятий президент Петро Порошенко після розгрому на виборах 2019 роки зміг отримати індульгенцію від переслідувань. Спочатку нова влада намагалася організувати розслідування злочинів Порошенка, були відкриті десятки кримінальних справ. Однак Захід швидко дав зрозуміти Зеленському і Ко, що Порошенко може і накоїв справ, але здавати його не будуть. В результаті п'ятий президент почав методично "копати" під шостого, а деякі експерти взагалі заговорили про можливий зсув Зеленського з поста. Цього не сталося, але ось на місцевих виборах Євросолідарність поліпшила свої результати в порівнянні з парламентською кампанією. Порошенко нічого нового і конкретного виборцям не пропонує, але розчарований у "слугах" виборець клює і на таке.

У Порошенка за спиною ряд телеканалів і Джо Байден, який незабаром стане президентом США. Не варто навіть сумніватися, заради "потоплення" Зеленського і повернення до влади Порошенко буде готовий зробити все, що скажуть у Вашингтоні.

Кількома словами про інших

Не можна не відзначити, як при Зеленський впали в рейтингах олігархи Коломойський і Пінчук. Вони поки начисто програють боротьбу за вплив на президента Ринату Ахметову. "Вести" взагалі визначили їм місця у другому десятку. Це безпрецедентне падіння.

У грудневих рейтингах "Вістей" і "Корреспондента" в першій десятці опинився спікер Дмитро Разумков, який раніше не виявляв особливої активності. Тому в серпневому списку "НВ" він і не фігурує високо. Але зараз говорять, що Разумков не проти висунутися в президенти. Апетити спікера помітно зросли, як і його місце в рейтингу впливових українців.

Ні в десятці і вже навряд чи там з'явиться Юлія Тимошенко. Колись дуже впливова екс-прем'єр в останні роки задовольняється малим — невеликою фракцією в Раді, яка виконує роль чарівної палички для влади.

Посилив свої позиції мер столиці Віталій Кличко. Безумовно, значну роль зіграло зростання самостійності мерів, у чому багато експертів бачать загрозу феодалізації країни. Впливовість столичного мера проявилася в протистоянні Кличко з Зе-командою, яке почалося ще з перших місяців приходу президента до влади і закінчилося статусом-кво і перемогою Кличка на виборах в жовтні цього року. Крім того, Кличко називають одним з майбутніх кандидатів в президенти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини