НАТО йде до кордонів РФ – Путін знову прорахувався: що тепер чекає на Росію, Україну, Європу

Росія побоювалася НАТО біля своїх кордонів, але повномасштабною війною проти України Кремль сам і запустив механізм розширення Альянсу

Раніше нейтральна Фінляндія може подати заявку на членство в НАТО протягом найближчих тижнів. Швеція також незабаром може ухвалити рішення про вступ до Альянсу. Про що це говорить? Що це означає для Європи, Росії, України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Усі у світі усвідомили, що нормальні гарантії безпеки може дати лише ст. 5 НАТО

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко впевнений, що Росія надсилає зрозумілі сигнали своїм сусідам. Особливо своїм відкритим нападом на Україну. Після цього, зазначає експерт, всі у світі, гадаю, усвідомили, що нормальні гарантії безпеки може дати лише ст. 5 НАТО (напад на одного з членів Альянсу розглядатиметься як напад на всіх його членів).

"Раніше нейтральні Фінляндія та Швеція – сусіди Росії (перша – по суші, друга – у Балтійському морі) – вже не раз отримували агресивні випади Москви на свою адресу. Особливо з цього приводу останнім часом любить виголятися екс-президент РФ Медведєв (хоч усе розумію, що реально і тоді керував Путін), який сьогодні займає посаду заступника голови Ради безпеки РФ. У разі, коли світ дедалі явніше ділиться на чорне і біле, всі цивілізовані країни хочуть бути за білого – демократичного, зрозуміло, поміркованого світу. Фінляндія та Швеція - країни з розвиненими економіками, з одними з найбільш благополучних суспільств, з низькими рівнями корупції. Очевидно, що вони без проблем можуть вступити за цими критеріями до НАТО. Щодо обороноздатності, то і Фінляндія, і Швеція мають розвинені військово-промислові комплекси. Крім того, недавно стало відомо, що Фінляндія закуповує у США літаки п'ятого покоління - багатофункціональні винищувачі F-35. Тож навіть із цього погляду вони готові. Є гроші, можливості, а тепер – і гостра потреба. Тому що стабільності цих країн загрожує дуже непередбачуваний, агресивний, божевільний сусід. І щоб зменшити ризики для себе – краще діяти не самотужки, не у форматі регіональних, напівофіційних оборонних союзів, а мати таку "парасольку" як НАТО", – пояснює Валерій Кравченко.

Він не сумнівається, що можливий вступ Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного альянсу Росія використовуватиме для подальшого роздування антинатівської істерії.

"Втім, російська пропаганда й досі запевняє, що воює з НАТО – на території України. Тож нічого нового тут розпропаганда не вигадає. Чергові фейки та страшилки, далекі від реальності. Що стане реальним, так це тисячі кілометрів додаткового кордону з НАТО. Так, лише протяжність сухопутного кордону між Фінляндією та РФ становить 1271,8 км. За що боролися…", – резюмує експерт.

На його думку, Росії буде явно не до Фінляндії та Швеції, рішення щодо прийняття яких у НАТО можуть оформити вже на червневому саміті у Мадриді.

"У країни-агресора з'являться значно серйозніші виклики найближчим часом, – прогнозує Валерій Кравченко. – Насамперед – економічний дефолт, стрімке зубожіння населення. Підуть відцентрові рухи. Не так швидко, як нам хотілося б. Але – рік, два, три – максимум. І брязкання ядерною зброєю від цього не врятує. Так само як не зупинить бажання нормальних країн отримати залізні гарантії захисту".

Для НАТО прийняття Фінляндії та Швеції є серйозним тестом, упевнений експерт. Він вважає, що якщо Альянс піддасться на шантаж РФ і заблокує прийняття цих країн, це означатиме кінець НАТО.

"Думаю, це розуміють у самому Альянсі. І не допустять такого сценарію. Щодо України – нам, звичайно, прикро, що не нас закликають до НАТО. Ми б хотіли бути на місці фінів та шведів. Але ми хотіли б і не мати війни з Росією, а вона напала. І так виходить, що, поки ми в стані війни, поки у нас зруйнована економіка, ми не можемо стати членом НАТО. А НАТО поки що явно не готове втягуватися у відкриту м'ясорубку. Поки що, принаймні, – зазначає Валерій Кравченко. – Упевнений, що свого часу НАТО доведеться втрутитися у нашу війну. Але не зараз. Нам продовжать допомагати озброєнням (як загалом Альянсу, так і окремі країни), за що, звичайно, спасибі. Особливо зараз нам потрібна важка, наступальна зброя. Слід розуміти, що ця війна надовго. Росія тут ув'язала. І Захід користуватиметься ситуацією. Йому цікаво максимальне ослаблення РФ. Війна в Україні показала не лише це, а й те, що НАТО точно потрібно змінюватися, трансформуватись, відповідати викликам часу".

Путін зробив усе, щоб зміцнити НАТО, щоб дати тому сенс існування та розширення

Політолог Андрій Окара вважає "блискучим провалом" дії Росії в Україні. І реакція Фінляндії та Швеції, котрі вирішили відкинути нейтральний статус – тому явне підтвердження.

"Кремль боявся, що Україна у невизначеному майбутньому вступить до НАТО. Мовляв, від Харкова до Москви ракети долетять за 7-10 хвилин. Ну, тепер отримають у НАТО ту саму Фінляндію, звідки ракета до Москви летить ще швидше, а до Пітера – взагалі рукою подати. Путін зробив усе, щоб зміцнити НАТО, щоб дати сенс існування і розширення. Адже після розпаду СРСР і Варшавського договору НАТО фактично втратило цей сенс і довго і болісно його шукало. А Путін надав і сенсу, і таких викликів, які дозволили НАТО відродитися. І приплив "свіжої крові" у вигляді Фінляндії та Швеції, які тривалий час зберігали нейтралітет – наочне підтвердження цього", – зазначає політолог.

На його думку, все, що робить Путіна "в ім'я блага Росії", реалізується з точністю навпаки від первісних планів. Напав на Україну – згуртував українців і Захід. Боровся з НАТО – одержав розширення НАТО. Хотів переділу миру на свій смак, відродження РФ як потужного геополітичного гравця – отримав країну-ізгоя. І так далі…

"Так, можливість швидкого вступу Фінляндії та Швеції до НАТО радикально збільшує можливість застосування Росією тактичної ядерної зброї. Але не думаю, що Путін піде на таке. Точніше, що йому дозволять піти на таке, – уточнює Андрій Окара. - Зважаючи на все, Західний світ перейде до нового типу відносин з РФ. І ці відносини виходитимуть з того, що Росія – не регіон лідер, не світова держава, а країна-ізгой. У Кремлі мріяли про новий світовий порядок із трьома основними полюсами – РФ, США та Китай. Але в новому розкладі після російсько-української війни (чим би і коли б вона не закінчилася) РФ матиме лише статус світового ізгоя, країни, яка має контролюватись західною спільнотою. І я не виключаю, що Захід щодо РФ проводитиме політику а-ля фінляндизації, як СРСР свого часу щодо Фінляндії. Йдеться про підпорядкування політики однієї країни політиці більшої (як правило – сусідньої) країни за номінального збереження суверенітету".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Пентагоні повідомили, що за кількістю танків Україна вже перевершує Росію на фронті.