Головна Новини Суспільство події Мого батька вбила радянська система, а не Медведчук, – Дмитро Стус
commentss НОВИНИ Всі новини

Мого батька вбила радянська система, а не Медведчук, – Дмитро Стус

Дмитро Стус розповів, кого вважає винними у смерті батька

23 жовтня 2020, 17:47 comments2163
Поділіться публікацією:








Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус в ефірі "4 каналу" заявив, що у смерті його батька Василя Стуса винна радянська судова система, а не робота адвоката Віктора Медведчука.

Мого батька вбила радянська система, а не Медведчук, – Дмитро Стус

Дмитро Стус. Фото: "Радіо Свобода"

"Якщо ви наполягаєте на прямій відповіді, – Медведчук не Господь Бог, він не міг вбити Василя Стуса, тим більше, перебуваючи на відстані. Давайте почнемо з радянських процесів. Чому ніхто не згадує? Фактично, що таке радянська судова система в частині саме політичної складової, і за що Стуса фактично було заарештовано у 80-му році, напередодні Олімпіад", – зазначив Дмитро Стус.

Син письменника зазначив, що Василь Стус заявляв про готовність вступити до Української Гельсінської групи, членів якої було заарештовано. Але не можна сказати, що люди, які запрошували його до цієї групи, хотіли підставити письменника. Дмитро Стус нагадав, що приєднатися до складу Групи його батька закликалаОксана Яківна Мешко, і її також звинувачували в тому, що вона підставила Стуса.

"Наскільки це коректно? Але напередодні Олімпіади цієї Групи не повинно було бути. Рішення приймати могло або політбюро ЦК КПУ, але, я думаю, в цьому випадку, напевно, хоча точно не знаю, це рішення узгоджувалось з Москвою", – зазначив Стус.

Дмитро Стус також нагадав, що звинувачення його батьку оголошував прокурор Ржанов, а вирок виносив суддя. Син письменника говорить, що для нього не зрозуміло, як через 30 років після процесу можна обговорювати роботу адвоката, який фактично був статистом у цій справі.

Крім того, на думку Стуса-молодшого, реакція Віктора Медведчука на вихід книги Вахтанга Кіпіані, яка впливає на репутацію політика, цілком адекватна.

"Але гідність, як і свобода слова, вона або є для всіх – а вона не повинна працювати вибірково. От я вас як журналіста запитую, якби вам сказали, що ви причетні до вбивства бездоказово, вас би це образило, правда? Це б точно вдарило по вашій репутації. Там ще є термін, вислів, я подивився, "шістка Путіна". Як людина, яка грає важливу роль в законодавчому житті країни, повинна на це реагувати? Реакція адекватна", – підсумував Дмитро Стус.


Нагадаємо, Дарницький суд Києва ухвалив рішення про заборону розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса через неправдиву інформацію про Віктора Медведчука.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини