Ми — класна нація: актор Олексій Суровцев розповів, як рятував тварин з Ірпеня під час бойових дій

Чоловік вивозив домашніх улюбленців під обстрлами, допомагає безпритульним та планує відкрити власний притулок для тварин в столиці

Український актор Олексій Суровцев, якого називають ще Котомамулею, з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів зайнявся порятунком домашніх улюбленців з Ірпеня. Про те, як все починалося, скільки вдалося вивезти тварин та подальші плани актор розповів у прямому ефірі.

Олексій ділиться, що завжди любив тварин, безпритульних підгодовував. У актора живе пара котиків не породистих, звичайних: кіт та кия. Кішку, каже господар, врятував у Криму багато років тому. Вважає їх членами родини, розмовляє і розуміє пухнастиків.

Коли 24 лютого почалися обстріли українських міст, чоловік перебував на заході України, а в ірпенській квартирі залишилися його коти. В перші дні він просив сусідку годувати їх, однак розумів, що у разі небезпеки сусідка буде рятувати себе, а про його котів згадає в останню чергу. Зрозумівши, що вони у небезпеці, актор вже на 2-3 день повернувся в Ірпінь. Тоді він допомагав у місті евакуювати людей, патрулювати.

За словами Олексія, дуже багато тих, хто рятує людей, а тих, хто рятує тварин — одиниці. Чоловік розповідає про першу заявку на порятунок кота - люди написали, що в авто забули кота під час евакуації, тварина сидить в багажнику в якійсь сумці 4 дні.

Тоді від таких слів розривалося серця, говорить Олексій, тому швидко поїхав шукати тварину. Кота врятував та віддав господарям. З того часу заявок з'являлося все більше. За тиждень після публікації операції з порятунку назбиралося близько 100 заявок.

"Всього врятованих тварин, не вів підрахунок, але десь близько 200. Чотири дні тому було 150. Наразі все менше тварин потребують порятунку, бо в місто починають повертатися люди. Ірпінь починає оживати, дихати. Вони самі рятують свої забутих улюбленців. Дуже багато тварин вже на вулицях, бо вцілілі квартири відкриті й тварини втекли. Траплялися й мертві тварини, бо надто багато часу минуло. Для мене це дуже страшно. Не знаю яке може бути виправдання людям, які не змогли забрати кота в сумці чи навіть за пазухою", — говорить чоловік.
Також Олексій говорить, що наразі працює лише в Ірпені, бо має купу заявок та вже більш-менш знає місто. Увагу акцентує на котів, які зачинені в квартирах, однак таких вже значно менше. По-перше, зачинені тваринки не можуть прогодувати себе, в них немає води. А ті, що вибігли на вулицю, їх хтось підгодує, вони зможуть знайти щось поживне і воду. Однак зловити таких й повернути господарям вже дуже важко. За його словами, собак він не так часто береться рятувати, бо вони агресують, й треба вміти заспокоїти тварину, знати як підійти до неї.

Втім, собак різних розмірів і пород теж рятував, ділиться актор. Були й екзотичні тварини: черепахи, шиншили, попугаї, аксолотль хом'ячки. Одного разу навіть наткнувся на літню жінку, що ховалася у підвалі - чоловік вивіз і її з Ірпеня до столиці.

Олексій брав участь в евакуації з Ірпеня розплідника котів породи мейн-кун. За один раз на своєму маленькому авто він може вивезти 15-17 котів. За один день була рекордна кількість врятованих — 32 кота, 2 вівчарки та шпіц. Таку кількість тварин Олексій вивозив двома рейсами.

У тварин реакція на чужу людину різна, говорить він. Деякі лащаться, інші шиплять, кусаються, песики — ричать. Якщо не знаходяться господарі, тварин доглядають в ветклініці АСТІ на Лук'янівці по вулиці Печенізька 35/43. Там охочі можуть забрати вилікуваних і врятованих. Тим, що опинилися на вулицях Ірпеня, Олексій насипає кормів, наливає води. Каже, є також багато заявок про те, що треба погодувати тварину.

Одного разу, коли місто обстрілювали, йому вдалося таки врятувати тварину, а коли він вивіз її до Києва, господарка не хотіла забирати, просила залишити в себе, або відвезти назад. Тоді Олексій обурився, каже не стримав емоцій. Котика таки забрала дочка замовниці.
"Багато хто заводить тварин "по приколу" чи тому, що це модно. Але ж тварин треба поважати, вони - члени сім'ї. Тварина - це як дитина, ти за неї відповідальний. Бачив неодноразово в мисках для котів і собак насипано наповнювач для туалета... Напевно, я так думаю, жінка поїхала, а чоловік не знає чим годувати треба тварину. Я дуже радію, якщо знаходжу в розбомбленому будинку тих, що вижили тварин. Наприклад, був будинок зруйнований, а в підвалі вижила кішка з кошенятами. А взагалі сила наша в єдності. Ми — класна нація. Ми ніколи не покидаємо своїх — ні людей, ні тварин. Тих, хто хоче забрати врятованих тваринок, таких людей дуже багато і це радує", — говорить рятівник пухнастиків.

Після війни Олексій планує допомагати безпритульним тваринам — створити притулок. На це його надихнули підписники, що не втомлюються дякувати йому за всі добрі справи.

"Обов'язково хочу займатися допомогою тваринам після війни. Буду продовжувати справу. Коли справлюсь з Ірпенем, перейду на інші міста. В притулку буде дві кімнати, клітки для тварин вже замовив. В притулку буде окрема лінія телефону, куди зможуть дзвонити громадяни", — говорить він.

Як повідомляв портал, на території Етнографічного комплексу "Українське село" є невеликий звіринець з тваринами та птахами. Заклад опинився на лінії фронту, населені пункти поруч зазнали руйнувань, потрібна допомога в утриманні тварин.