Ляшко уточнив, коли можна святкувати весілля і ходити в спортзал

Головний санітарний лікар країни нагадав про обмеження "жовтої" та "помаранчевої" зон

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів, що вихід регіону з "червоного" рівня епіднебезпеки не означає зняття всіх карантинних обмежень, а тільки деяких правил. Про це чиновник повідомив під час брифінгу, пише "Українська правда".

Він зазначив, що на територіях, які входять у "жовту" чи "помаранчеву" зони, також діє карантин, якого потрібно дотримуватися.

Зокрема, заборонена організація весіль, їх проведення у закладах харчування, а відвідування спортзалів дозволено за певних умов. Крім того, під забороною залишається робота нічних клубів.

Ляшко підкреслив, що при відвідуванні спортзалів діють обмеження - максимум одна людина на 10 квадратних метрів.

"Це пов'язано з тим, що у спортзалах і фітнес-центрах здебільшого форсоване дихання, тому людина при фізичних навантаженнях видихає крапельки слизу, які можуть бути зі збудником інфекції і поширюватися на більшу відстань, аніж 1,5-2 метра. Тому відстані між тренажерами повинні бути набагато більшими", - розповів санітарний лікар.

Нагадаємо, що великодні і травневі свята у 2021 році, ймовірно, призведуть до нового сплеску епідемії коронавірусу в Україні. Такий прогноз озвучив лікар-епідеміолог Андрій Александрін.

За словами експерта, ймовірність нового спалаху пов'язана з ігноруванням українцями правил карантину. Тому медик не підтримує можливості ослаблення епідеміологічних заходів у регіонах України.

Александрін впевнений, що коли карантинні правила масово порушуються, то не слід поспішати з переведенням тієї чи іншої області у "жовту" чи "зелену" зони.