36-та річниця Чорнобильської трагедії: загроза українським АЕС від окупантів досі зберігається

Над двома українськими атомними станціями пролетіли ракети, ЗАЕС досі під контролем окупантів

26 квітня 2022 року Україна вшановує пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній станції. Через 36 років ЧАЕС знову була під загрозою нової аварії в результаті окупації російськими військовими, які тероризували працівників станції. Завдяки героїзму зміни, що пробула більше місяця в заручниках ворога, не допущено нової катастрофи. Окупанти нарили окопів в Рудому лісі та отримали смертельну дозу опромінення. Після деокупації Славутича і ЧАЕС тривають роботи з відновлення системи моніторингу радіаційного фону, закупівлі обладнання, яке викрали росіяни.

У цю трагічну дату станцію відвідає голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, він очолить місію агенції із запобігання ядерної аварії в ході війни в Україні й прибуде на майданчик ЧАЕС.

Однак одна з найбільших станцій ЗАЕС залишається під окупацією з 4 березня. Ворог продовжує вдаватися до ядерного тероризму, розмістивши склад боєприпасів на майданчику станції. 26 квітня дві крилаті ракети ворога пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку Запоріжжя. 25 квітня 2022 року над водоймою-охолоджувачем Хмельницької АЕС були зафіксовані дві крилаті ракети, випущені російськими військовими, які летіли в бік Здолбунівського району.

"Проліт ракет на низькій висоті безпосередньо над майданчиком ЗАЕС, де розташовані 7 ядерних установок з величезною кількістю ядерного матеріалу, створює величезні ризики. Адже ракети можуть влучити в одну чи кілька ядерних установок, а це загрожує ядерною та радіаційною катастрофою всьому світові", — наголосив керівник ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

За добу 25 квітня в Запорізькій області радіаційний фон в межах норми.

Енергоблоки Південноукраїнської АЕС, Рівненської АЕС, Хмельницькій АЕС працюють в штатному режимі згідно з вимогами регламентів та експлуатаційної документації.

Як повідомляв портал "Коментарі", окупанти обстріляли п'ять станцій УЗ, в управлінні АТ "Укрзалізниця" повідомили про жертви.