Кожен тридцятий українець боїться стати мутантом від вакцинації - результати опитування

Опитування показує, наскільки успішною є кампанія Мінздоров'я щодо підтримки вакцинації від COVID-19

Вакцинальні настрої українців вимірювали у всеукраїнському соціологічному дослідженні. Відповідний звіт опублікував Український інститут майбутнього.

Опитування показали, що найбільші страхи українців, які не збираються вакцинуватись від COVID-19, - це недовіра до вакцин і страх мутацій в організмі. Також з'ясувалось, що найбільше протестують проти щеплень молоді люди віком до 24 років, вони ж – найбільші противники примусової вакцинації.


Не вакциновані та не збираються на пункти вакцинації, як показують результати дослідників, 36% опитаних українців. Найбільше серед них – молоді від 18 до 24 років - 39%. Якщо перенести отримане число на всю кількість повнолітніх українців – 30 млн 843 тис. 531 особу, то виходить, що не сприймають кампанію, яку проводить МОЗ, - 4,3 млн молодих людей.


На питання "Чому не збираєтесь вакцинуватись?" найпоширеніші відповіді:

- не довіряє вакцині – кожен шостий українець;

- боїться стати мутантом або чекає якісніших досліджень – майже кожен 30-ий;

- впевнений у своєму імунітеті – кожен 40-ий;

- не довіряє лікарям – майже кожен 60-ий.

Однакова кількість українських громадян – по 100 тис. – бояться чипування або виконує наказ церкви не вакцинуватись.


9% респондентів заявили, що їм відомо про підроблені сертифікати, які придбали або вони самі, або їхні знайомі/колеги/близькі. В перерахунку на усе доросле населення виходить, що фальшивки мають близько трьох млн громадян України.


Автори опитування зауважують, що на позитивне чи негативне ставлення до вакцинації зовсім не впливає те, чи помер хтось в оточенні респондентів.

Більш як 40% учасників соціологічного дослідження однозначно проти примусової вакцинації. Найбільше противників серед молодих людей – більше ніж 60%. Між тим половина старшого покоління підтримує примус.


Соціологічне дослідження проводилось з 23 жовтня по 2 листопада 2021 р., обсяг вибірки – 2400 ос., обсяг дорослого населення України – 30 842 532 ос., методологія – особисте спілкування за допомогою інтерактивної анкети, допустима похибка – 2% при ймовірності 95%. Повністю з усіма результатами можна ознайомитись за посиланням.

Видання "Коментарі" раніше публікувало інше опитування, яке стосувалось політичних уподобань українців.